Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Mindenekelõtt szeretném leszögezni, hogy minden ellenkezõ híreszteléssel szemben a kormánynak sem érdeke az egyházi ingatlanok rendezésének halogatása, tekintettel arra, hogy a visszaigényelt ingatlanok átmeneti helyzetben vannak. Jelenlegi tulajdonosuk, illetve birtokosuk már nem óhajt rá költeni pénzt, új birtokosuknak még nem áll módjában, tehát ezek az épületek folyamatosan romlanak nem kevés anyagi kárt okozva.

Mindaz, amit képviselõ úr elmondott, természetesen helytálló, a kormány az 1995-re még ön által is említett 1,4 milliárd kifizetésérõl azért nem tudott dönteni, mert ha errõl dönt, akkor a maradék háromegész valahánytized milliárd kifizetése áthúzódik 1996-ra, és akkor nem lesz rá fedezet. Ezt a kérdést a kormány egyetlen csomagban óhajtja tárgyalni.

A kormány nem zárkózott el eleve az ingatlanokra vonatkozó hitelfelvételi konstrukciótól. Nem vetette el egyértelmûen ezt a lehetõséget. Mindazonáltal a költségvetés jelenlegi helyzetében mindenfajta távlati terhek vállalásával talán érthetõ módon megfontoltan kíván eljárni.

Végezetül szeretném megjegyezni, hogy a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium már tavaly augusztusban elkészített egy törvénytervezetet. Ezt többszöri egyeztetés és az egyházakkal való megbeszélés nyomán többször átdolgozta, amely a '91. évi XXXII. törvény módosítására vonatkozik, és amely az ön által is említett problémát rendezni tervezi, mégpedig olyan módon, hogy a bizottság társelnöki tisztét a mûvelõdési és közoktatási miniszterre bízza.

Reményeink szerint ez igen rövid idõn belül a kormány jóváhagyásával az Országgyûlés elé kerülhet, és akkor csak az Országgyûlésen múlik, hogy ezt a módosítást mikor hagyja jóvá. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

(15.10)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage