Szekeres Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZEKERES IMRE (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Szokatlan ügyben kértem szót, hiszen a Házban nem szokásos, hogy egy parlamenti frakció külföldi tárgyalásairól tájékoztatást adjunk. De mégis, mivel a Német Szövetségi Köztársaságban tett látogatás során nem csupán a meghívó Német Szociáldemokrata Párt vezetõivel, hanem a Kereszténydemokrata Unió, a Keresztényszociális Unió, a Liberális és a Zöld Párt frakcióinak vezetõivel, pártelnökeivel is módja volt a szocialista pártfrakció delegációjának találkozni, úgy gondolom, hogy a tisztelt Házat tájékoztatnom kell ezeknek a találkozásoknak a legfontosabb jellemzõirõl.

Minden meghatározó német politikai párt és frakció vezetõi egyértelmûvé tették a tárgyalások során, hogy teljes mértékig támogatják Magyarország Európai Unióba való bekerülését és a NATO-ba való integrálását. Megértéssel és figyelemmel kísérik azokat a gazdasági, szociális és politikai változásokat, amelyek Magyarországon ezekben a hetekben, hónapokban zajlanak és ebben támogatásukról biztosítottak bennünket.

Úgy gondolom, példamutató és figyelemreméltó az, hogy legyenek bár ellenzéki vagy kormánypártok a Német Szövetségi Köztársaságban, egyaránt nagy figyelemmel fordulnak Magyarország felé. Fontosnak tartják a magyar és német politikai és gazdasági kapcsolatok véleményét, egységes állásponton vannak Magyarország nemzetközi megítélését tekintve, és az új, most már lassan egy éve mûködõ kormány teljes elismerésben és támogatásban részesül részükrõl. Ezt nagyon fontosnak tartom, mert ez jelzi, hogy - politikai álláspontoktól függetlenül - a figyelemre méltó politikai erõk Magyarországon az itt zajló folyamatokat támogatni fogják. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage