Deutsch Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DEUTSCH TAMÁS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! A mai napon az MSZP-SZDSZ-kormány szégyenletes lépésre szánta el magát. (Felzúdulás, közbeszólások a bal oldalon: Csak nem? - Zaj.) A kormánnyal szembeni jogos elégedetlenség rohamos növekedésére reagálva, valóra váltotta azt, amit hónapok óta rebesgetnek: eltávolították a Magyar Televízió Híradójának fõszerkesztõjét. (Zaj a bal oldalon.)

A nyilvánvaló tisztogatással a politikai televíziózás elmúlt rendszerbõl jól ismert módszereivel, népszerûtlenségük ellensúlyozása érdekében propagandagépezetté kívánják alakítani a mûsorokat. (Folyamatos zaj a bal oldalon.)

Azt már régóta tudjuk, hogy a magyar szocialisták egy jelentõs része köszönõ viszonyban sincsen a sajtószabadsággal... (Zaj. - Korinthus Katalin: Azért álljon meg a menet!)..., ez a lépés azonban mindenki számára világossá kell hogy tegye, hogy mi a különbség a demokratikus szocializmus és a polgári demokrácia között. Elég, ha egy híradó nem kormánypárti vagy nem eléggé az, a demokratikus szocializmus jegyében az ilyen orgánumok vezetõit - a hírek szerint a miniszterelnök kérésére, személyes közbenjárására - el kell távolítani. Közös koalíciós kormányzás, együttes politikai tisztogatás - mondhatnánk egy újsághír stílusában.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Nem lehetett nem észrevenni, hogy hónapok óta fogalmazzák SZDSZ-es értelmiségiek a szabaddemokratákhoz közelálló lapokban a vádiratot a TV-Híradó ellen. A feljelentés tartalma pedig nem más, mint hogy a Híradó felelõs az SZDSZ-es kultuszminiszter népszerûségének zuhanórepülésszerû csökkenéséért. (Folyamatos zaj a bal oldalon.) Az elbocsátás hírét a Szabad Demokraták Szövetségének szóvivõje nem kívánta kommentálni, ezzel pedig a kör bezárult.

Igen tisztelt Szabaddemokrata Képviselõtársaim! Mi még nagyon jól emlékszünk arra, amikor ellenzéki szituációban hasonló politikai tisztogatás utáni elbocsátáskor önök, a szolidaritás jegyében egy kék szalagot tûztek ki. A mostani feledékenységükben mi segítséget szeretnénk önöknek nyújtani, megfelelõ mennyiségû kék szalag, gombostû és olló... (Nagy taps a jobb oldalon.)... átadásával, hogy ki tudják fejezni a nyilvánvalóan politikai okokból történõ elbocsátás kapcsán a szolidaritásukat.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A koalícióval az a helyzet, hogy ami összetartozik, az mára már teljesen össze is nõtt. Az õsszel, télen jellemzõ nyílt koalíciós veszekedések idõszaka véget ért, elérkezett a békés, munkás hétköznapok ideje. Ebben a helyzetben vállt vállnak vetve lehet elvégezni a piszkos munkát. Ez után a lépés után politikai értelemben végképp nincs semmi különbség mondjuk Hajdú János és Molnár Péter között. (Derültség a bal oldalon.) És amennyire a koalíció tevékenységének logikáját ismerjük, nagyon meg lennénk lepve azon, hogyha a ma kirúgottak közül azokat, akik más intézményekben dolgoznak, például helyi televízióknál, az önkormányzati MSZP- SZDSZ-frakciók ne akarnák eltávolítani. Egyáltalán nem átszervezésrõl van szó, tisztelt hölgyeim és uraim, hanem eltakarításról.

Az izomból történõ reagálás, a zsigeri politizálás üzenetet jelent minden újságírónak: a fenyegetés, a megfélemlítés üzenetét, ami természetesen párosul a Bokros-programból jól ismert elbocsátások bejelentésével. Üzenetet jelent valamennyi demokratának, méghozzá azt, hogy ez a kormány saját hatalmi pozícióinak stabilizálása érdekében a nyíltan alkotmányellenes lépésektõl sem riad vissza. És sajnos, hadüzenetet jelent ez a lépés a sajtószabadság, tágan értelmezve a politikai szabadságjogok érvényesülésének.

A sajtószabadság elleni folyamatos kormányzati támadások, egyes napilapokból oldalak kicenzúrázása, a médiatörvényben létrejött hatpárti konszenzus felrúgása, a politikai okokból történõ elbocsátás következtében Magyarországon a politikai demokrácia kerül veszélybe. A szociálliberális koalíció eddigi mûködése után egy évvel távolabb kerültünk a rendszerváltástól, egy évvel messzebb kerültünk Európától. Bizonyítja ezt több nyugat-európai intézet által végzett felmérés, például a Freedom House elemzése, amely szerint Magyarországon visszaesett a sajtószabadság érvényesülésének szintje. Ma Magyarországon a sajtó csak részben szabad, ami annyit jelent, hogy csak azt szabad mondani, amit a szocialisták és a szabadok megengednek. Igen, tisztelt hölgyeim és uraim, a szocialisták és a szabadok, mert ezek után ezeket a pártokat demokratának nevezni nem lehet. (Derültség a bal oldalon, taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage