Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Igen tisztelt Képviselõtársaim! A Budapest Bank botránya, a 12 milliárd forint titkos minisztertanácsi határozattal való juttatásának ügye még elbírálásra sem került, hiszen a bizottság, amely jogosult lesz ennek a kérdésnek a kivizsgálására, még csak most fog felállni, mégis már egy másik bankbotrány került napfényre, nevezetesen az Agrobank ügye.

Az Agrobank ügyével kapcsolatban természetesen a Független Kisgazdapárt országgyûlési képviselõcsoportja nem érdemben, hanem azzal kapcsolatban kíván szólni, mennyiben érinti ez a bankbotrány a betéteseket, mennyiben érinti az állam garanciavállalását. Ugyanis az 1994 õszén kirobbant Agrobank-üggyel kapcsolatban, amikor megszüntették a két bankvezér elõzetes letartóztatását, olyan híradások láttak napvilágot, miszerint az Agrobank állta ugyan a betétesek rohamát, de végül is hétmilliárd forintot meghaladó összeget kivettek a bankból, és ez késõbb - Kunos Péter jelzése szerint - különbözõ gondokat okozott az Agrobank egész mûködésében. Késõbb felmerült, hogy akár 5,2 milliárd ráfizetése keletkezett emiatt a banknak. Most pedig már 8-10 milliárd forint olyan ráfizetésrõl beszélnek, amely a letartóztatás és az azzal kapcsolatos bankeljárások következménye.

Itt nyilvánvalóan nemcsak az a kérdés merül fel, ami az igazságszolgáltatást érinti - hogy miféle igazságszolgáltatás van ma Magyarországon, ahol hol letartóztatnak, hol szabadlábra helyeznek egy bankelnököt, illetõleg egy egész bankvezetõséget -, de felmerül a kérdés, hogy miféle egyéb ráfigyelés van itt ma a hatalom részérõl az ország bevételeit illetõen, hogyha úgy mozoghat az országhatáron át egy bankelnök, hogy tíz- vagy százkilószámra viheti ki az aranyat és hozhatja be - nem tudom, hogy aranyat-e vagy trombitarezet, miután a vámparancsnokság semmiféle ellenõrzést nem folytat a mázsaszámra aranyat ki-bevivõ bankelnökök vonatkozásában.

Feltétlenül felmerül a kérdés: miután korábban a Pénzügyminisztérium, az Agrobank élére kinevezett felügyelõ, a Bankfelügyelet, a Magyar Nemzeti Bank is folytatott vizsgálatokat az Agrobank ügyében, és azt mondották, minden rendben van; fölhívták a betéteseket, hogy ezek után nyugodtan helyezzenek el az Agrobanknál betéteket - el is helyeztek -, ma pedig hiányzik 8-10 milliárd forint. Ki fogja állni a betétesek kárát, amikor a jelenlegi szabályok szerint csak egymillió forintig kell helytállnia az Országos Betétbiztosítási Alapnak? Kérdezem én: ki fogja most segíteni azokat a mezõgazdasági károsultakat talpon maradni, akiknek az Agrobanknál vannak elhelyezett pénzei, és most - mondjuk - az állatállománnyal kapcsolatban, egyébként a mezõgazdasági munkákkal kapcsolatban vannak jelentõs kiadásaik; akár azért, hogy mondjuk egy, az állatállomány körében pusztító vészt megakadályozzanak. Úgy gondolom, egyértelmû, hogy ezeknek a károknak a mielõbbi megszüntetése érdekében állami szinten kell tenni, és további vizsgálóbizottságot kell felállítani, hogy az állam részérõl kik a felelõsek annak a helyzetnek a bekövetkezéséért, hogy elõször letartóztatnak valakit, kivisznek hétmilliárd forintot, utána szabadlábra helyezik, majd ismét letartóztatják - közben eltûnik 8-10 milliárd forint. Lassan eltûnik így a nemzet vagyona, 10-12 milliárdonként.

Kérem igen tisztelt képviselõtársaimat és azokat az érintett miniszter urakat, akiknek a tárcájával kapcsolatban szóltam, tegyék meg a szükséges intézkedéseket. Köszönöm. (Taps a kisgazdák padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage