Héthy Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HÉTHY LAJOS munkaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Nem ezt a sanyarú sorsú és ha nem is túl sok sikerrel, de agyonegyeztetett törvényjavaslatot akarom védelmembe venni, csupán a kormány magatartását minõsítõ néhány kitételre szeretnék reagálni.

(18.50)

Sándorffy képviselõ úr azt mondotta volt, hogy a kormány a szakszervezeti jogok szûkítésére törekszik. Nagyon örülnék annak, hogyha ezt az állítást, ami teljes mértékben megalapozatlan, tényekkel tudná alátámasztani. A kormány - éppen ellenkezõleg - szakszervezeti jogok, kollektív tárgyalások, megállapodások megerõsítésére törekszik, nem öncélúan, hanem azért, mert úgy hiszi, hogy ez a társadalmi, ipari béke fontos garanciája.

Másodszor: a kormány - úgymond - összefogott a munkaadókkal az Érdekegyeztetõ Tanácsban. A kormány egy tisztességes, közbülsõ álláspontot foglalt el. Ez az álláspont természetesen érzékeny volt a munkavállalók érdekei, érdekképviseletei iránt - azt hiszem, ez így normális -, de bizonyos munkáltatói törekvések iránt is, ami a munkaerõ-alkalmazás rugalmasságát, versenyképességét illeti. Sajnáljuk, hogy az Érdekegyeztetõ Tanácsban nem tudtunk elérni megállapodást, ismételt konzultációk révén sem. Szándékaink komolyságát jelzi, hogy ezek a konzultációk most is folynak. Ugyanakkor a kormány teljesen szabályszerûen járt el, amikor beterjesztette a törvényjavaslatot, hiszen nem írja elõ az ÉT alapszabálya az ilyen egyetértést; és azt hiszem, a jövõre nézve igen súlyos következményei lennének, ha csak ÉT-egyetértéssel terjeszthetnénk be ilyen javaslatokat.

A kormány egyébként - szakszervezeti igényeknek is megfelelõen - dolgozik a konfliktuskezelés intézményeinek a megteremtésén, egy munkaügyi ellenõrzésre vonatkozó törvényen és az egész munkajogi szabályozás koncepcionális átdolgozásán. Ezt a koncepciót már januárban átadta az Érdekegyeztetõ Tanácsnak.

Végül csak örömömet tudom kifejezni a kormány nevében, hogy a tisztelt ellenzék ilyen mértékben egyetért ma az intézményes érdekegyeztetés jelentõségével. Azt hiszem, hogyha ez így van, akkor azonos platformon áll a kormánnyal. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage