Keller László Tartalom Elõzõ Következõ

KELLER LÁSZLÓ, a költségvetési és pénzügyi bizottság elõadója: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! A költségvetési bizottság a múlt heti ülésén megtárgyalta a T/954-es számon benyújtott törvényjavaslatot, amely módosítani kívánja a jövedéki szabályozásról és ellenõrzésrõl, valamint a bérfõzési szeszadóról szóló 1993. évi LVIII. törvényt, és a bizottság tagjai két tartózkodó képviselõtársunk kivételével támogatták a javaslat általános vitára bocsátását.

A bizottsági vitában elhangzott, hogy a kormány az elmúlt év végétõl több törvénymódosításban kezdeményezett olyan intézkedéseket, amelyek az adóelkerülés, a látszólag törvényes eszközökkel - de csak látszólag - megszerezhetõ állami pénzeszközök radikális szûkítését, valamint az illegális tevékenység legális csatornákba terelését voltak hivatottak szolgálni. Ilyen volt az áfatörvény, az adózás rendjérõl szóló törvénymódosítás, a fogyasztási adóról szóló törvény módosítása, és ezt célozta a most módosítandó törvény néhány hónappal ezelõtti korrekciója is.

Mivel azonban a jövedéki tevékenység folytatásának eddig minimális feltételei voltak meghatározva, a kellõ hatás nem volt elérhetõ. A költségvetési bizottság véleménye szerint a jövedéki termékek számbavételének, nyilvántartásának, elszámolásának új rendszerével, a jövedéki biztosíték intézményének létrehozásával, a jövedéki bírság szigorításával a tisztességtelen verseny az eddigieknél nagyobb mértékben visszaszorítható. Az egységes szabályozás új lehetõséget kínál a feketegazdasággal szembeni kormányzati fellépésre.

A vitában tisztázódott, hogy a bírságok eltérõ mértéke igazodik a fogyasztási adó mértékéhez. A törvény elfogadásával jó esély van arra, hogy év végére a jövedéki termékek piaca normalizálódik. Mindezekre való tekintettel ajánlja a bizottság a tisztelt Ház elé megtárgyalásra a törvényjavaslatot. Köszönöm figyelmüket. (Szórványos taps az MSZP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage