Tóth Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

TÓTH SÁNDOR, a gazdasági bizottság elõadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A gazdasági bizottság 1995. május 10-ei ülésén tárgyalta a T/954. számon benyújtott törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságát a jövedéki szabályozásról és ellenõrzésrõl, valamint a bérfõzési szeszadóról szóló 1993. évi LVIII. törvény módosításáról.

A gazdasági bizottság ülésén erõteljesen megfogalmazódott, hogy a feketegazdaság, beleértve a legalizált, de a különözõ manipulációkkal az adókat megrövidítõ vállalkozások ilyen irányú tevékenységét is, a jövedéki piacon számottevõ részesedéssel bír. Jelenléte jövedéki termékenként eltérõ, legjelentõsebb azonban a dohány, a szesz, a szeszes ital és a kõolajtermékek esetében. Ezen belül amíg a dohánytermékeknél inkább a feketekereskedelem a neuralgikus pont, addig a szesznél, szeszes italoknál és kõolajszármazékoknál igen számottevõ az illegális gyártás, elõállítás is. Szükség van tehát a szabályozás változtatására, elsõdlegesen szigorítására, amely korrigálja a gyakorlati végrehajtás során felszínre került gyenge pontokat, illetve a jövedéki ellenõrzés feladatának hatékonyabb ellátásához, ezen belül a feketegazdaság visszaszorításához a jogi szabályozás oldaláról jobb feltételeket kell teremteni, a szankciók szigorításával erõsíteni kell azok preventív hatását.

A bizottság egyetértett a jövedéki engedély megszerzéséhez támasztott követelmények szigorítási szándékával, a jövedéki biztosíték, a bankgarancia, vagy per- és tehermentes ingatlan tulajdon formájában történõ feltételével. Ezek egyrészt a jövedéki ellenõrzés alól elvont jövedéki termékek után kivetésre kerülõ jövedéki bírság fedezetéül szolgálhatnak, másrészt szûrõt is jelenthetnek az eseti, az egy-egy nagy üzletre alakult vállalkozások kizárására, mint amire az elmúlt idõszakban sok példát tapasztalhattunk.

A törvényjavaslat szerint elõírásra kerül a meghatározott alapterületû raktárhelyiség, illetve meghatározott ûrtartalmú tároló edényzet elõírása is, amely ugyancsak a jövedéki alanyok megszûrését, azon belül a jövedéki nagykereskedõk szakmailag sem indokolt széles körének szûkítését szolgálhatja.

A bizottság támogatja a leginkább érintett területeken a kõolajtermékekkel, kõolajszármazékokkal végzett tevékenység esetén az auditált mérleg elõírását is. Véleményként fogalmazódott meg az is, hogy a biztosítékok, illetve egyéb kikötések talán túlzott mértékûek, a büntetõeljárások túl szigorúak, a mostani vállalkozások ennek nagyon nehezen tudnak megfelelni.

A bizottság egyetértett abban, hogy nagyon fontos törvényrõl van szó, amelyet hovatartozásától teljesen függetlenül a parlament mindkét oldalán minden képviselõ csak üdvözölhet, abból következtetve, hogy az elmúlt hónapokban hányan kérték, követelték lehetõségeik szerint a feketegazdaság elleni eredményesebb harc felvételét.

A gazdasági bizottság a beterjesztett törvényjavaslatot két tartózkodással általános vitára alkalmasnak ítélte. Köszönöm a szót. (Taps az MSZP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage