Orosz István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. OROSZ ISTVÁN, az oktatási, tudományos, ifjúsági és sportbizottság elõadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Az oktatási bizottság többségi véleményét tulajdonképpen nagyon röviden és nagyon egyszerûen meg lehet fogalmazni.

Az oktatási bizottság tagjai többségi véleménye úgy fogalmazódott meg, hogy az elképzeléseket támogatni tudja. Ugyanakkor kétség kívül volt jó néhány olyan módosító indítvány, amellyel a többségi vélemény képviselõi is egyetértettek, illetve olyan kérdéseket tettek fel, amelyek megoldása a jövõt illetõen feltétlenül szükséges és fontos lenne.

Az egyik ilyen kérdés kétségkívül a tandíjjal függött össze, amelynek bevezetésével kapcsolatosan a bizottság támogatott egy ellenzéki képviselõtársunk által megfogalmazott véleményt.

Azon kérdések támogatását, amelyek az elõterjesztésben nem teljesen a jogszerûségnek megfelelõen fogalmazódtak meg, a bizottság többségi véleményt képviselõ tagjai is az alkotmányügyi bizottság véleményének megfogalmazásától tették függõvé.

(10.50)

Az egyik ilyen kérdés kétség kívül az volt, hogy a tandíj felhasználható-e nem a felsõoktatás céljaira. Erre igazában nem tudunk anélkül válaszolni, hogy az ezzel kapcsolatos jogszerûség megfogalmazódna vagy nem fogalmazódna meg, azért nem, mert hiszen a jelenleg érvényes törvény szerint a tandíj kétségkívül csak felsõoktatási célokra fordítható és használható.

A másik ilyen, ami viszont úgy fogalmazódott meg, hogy a bizottsági módosító indítványban másként fog szerepelni, mint ahogy az a képviselõi indítványban elõ volt terjesztve, a kompenzáció kérdése, az tudnillik, hogy lehetséges-e állami garanciával olyan hitelkonstrukció megvalósítása, amely lehetõséget teremt arra, hogy a tandíjat fizetõ hallgatóság valamilyen formában ezt a kompenzációt megkapja. Úgy véltük, hogy a jelen feltételek között erre nincs lehetõség, tehát azzal a módosító javaslattal, amely ki akarja iktatni a felsõoktatási törvénybõl ezt a hitelkonstrukciót, a bizottság többségi véleménye egyetértett. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage