Dobos Krisztina Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DOBOS KRISZTINA, az oktatási, tudományos, ifjúsági és sportbizottság kisebbségének elõadója: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Nehéz helyzetben vagyok, mert az oktatási bizottságban a kisebbségi véleménnyel sok képviselõtársam azt gondolom, legalábbis lélekben egyetértett, ha esetleg a szavazás során ezt nem is tudta érvényesíteni.

A kisebbségi véleménynek talán négy területét sorolnám fel.

Az elsõ az alkotómûvészeket és az alkotó értelmiséget sújtó tb-járulék, ami úgy gondolom, hogy mindannyiunk számára elfogadhatatlan és nagyon nehezen kezelhetõ, hisz itt azt jelenti, hogy az egyetemek és - fõleg az egyetemek -, fõiskolák tekintetében az óraadó tanárok juttatása vagy bérezése olyan minimális lesz, ami már ma is nevetséges összeg, ez pedig azt fogja jelenteni, hogy ezek az egyetemek és fõiskolák rákényszerülnek, hogy az amúgy is elbocsátott létszám mellett ne alkalmazzanak óraadókat. Ennek következtében biztos, hogy az oktatás színvonala jelentõs mértékben csökkenni fog, hiszen az a tendencia, hogy akár a gazdálkodó szférából, akár a közigazgatási szférából gyakorló szakemberek tartsanak elõadásokat a fõiskolákon, illetve egyetemeken, azt hiszem, hogy a színvonal növelését jelentette.

A mûvészeket sújtó kérdésekkel ez a bizottság nem foglalkozott, ez majd a kulturális bizottság területén is meg fog jelenni, de úgy gondolom, eddig sem finanszírozta a kormányzat kellõ mértékben a mûvészeket, ez az újabb tb- járulék ismét nehézséget fog okozni.

A kisebbségi vélemény második területe az oktatás tönkretételében fogalmazható meg. A közalkalmazottakra és a köztisztviselõkre vonatkozó módosító javaslatok kifejezetten és nagyon jelentõs mértékben az egészségügyi szférán kívül az oktatási szférát érintik. A napokban zajlik a felsõoktatásból történõ elbocsátások kérdése, de ez nemcsak a felsõoktatás tekintetében jelent óriási változást, hanem azt kell mondjam, hogy rombolást jelent a közoktatás tekintetében is, hiszen el fogják bocsátani a tanárokat, és a bizottsági ülésen is elmondtam, hogy lehetetlen állapot alakul ki, hiszen a kistelepülésen, kisvárosokban, ahol - mondjuk - egy adott szakos, biológia vagy történelem szakos tanár elbocsátása megtörténik, akkor a következõ évben képesítés nélküli tanár fog tanítani, hiszen itt nem lehet érvényesíteni ugyanúgy a százalékokat, mint ahogy egy nagyobb városban vagy egy nagyobb településen, ahol mód van arra, hogy szakszerû helyettesítés történjen. Ennek következtében olyan mérvû felsõoktatási és közoktatási színvonalcsökkenés várható, aminek a következményei nem az idei vagy az elkövetkezendõ évben jelennek meg, hanem öt, tíz vagy tizenöt év múlva is éreztetni fogják hatásukat.

A bizottság nem tárgyalta az önkormányzatokra vonatkozó módosító csomagot, mert úgy gondolta, hogy ez elsõsorban az önkormányzati bizottság feladata, mégis szeretném képviselõtársaim figyelmét felhívni, hogy az önkormányzati szövetségek, a kistelepülések, a falusi önkormányzati szövetségek átnyújtották a véleményüket és nemcsak õk, hanem a fõváros is tiltakozik a megszorítások ellen. Úgy hiszem, hogy miután az egyik legnagyobb intézményrendszer az oktatási intézményrendszer, ez az ellenzéki képviselõk - több párt képviselõi - által benyújtott módosító csomag, amely az önkormányzati megszorítások ellen van, támogatásra méltó, mert elsõsorban az iskolák és az egészségügy helyzetét próbálja valamelyest javítani, ha döntõ mértékben nem is tudja befolyásolni.

Utolsó kérdésként hagytam a felsõoktatás kérdését. Nagyon nagy örömömre szolgált, hogy az oktatási bizottság egyhangúlag támogatta azt a módosító indítványomat, amely a felsõoktatási tandíj kérdésében született, pontosabban egy bizottsági módosító indítványt fog beadni, kapcsolódva az én módosító indítványomhoz.

Én úgy hiszem, hogy ez a mindenféle kompenzáció nélküli felsõoktatási tandíj ellentétes azzal a törekvéssel, amelyet a Mûvelõdési Minisztérium nyolc hónapon keresztül folyamatosan meghirdetett és ellentétes azzal, amit Fodor Gábor miniszter úr augusztus 30-án itt a parlamentben elmondott.

Én a kormány szavahihetõsége érdekében apellálok önökhöz, és úgy gondolom, hogy mindannyiunk érdeke, hogy betartsuk azt az ígéretet, amit az oktatási kormányzat az elmúlt idõszakban tett, elfogadjuk azt a javaslatot, amit az OFÉSZ javasolt, és valóban csak egy teljes támogatási rendszerrel együtt szülessen meg a tandíjra vonatkozó törvény, rendelet.

Végezetül a kisebbség nevében kérem önöket, hogy mindazokat a módosító indítványokat, amelyek az oktatási rendszer és a kultúra megõrzése érdekében születtek, támogassák akkor is, ha éppen a kisebbség nyújtotta be. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage