Orosz Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. OROSZ SÁNDOR, a mezõgazdasági bizottság elõadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! A mezõgazdasági bizottság is megtárgyalta a részletes vita megkezdése elõtt a benyújtott módosító indítványokat. Számtalan kérdésben vitatkoztak a bizottsági ülésen a képviselõk - ennél jóval kevesebb esetben foglalt állást a bizottság. Döntõ módon azért, mert eluralkodott egy olyan álláspont a bizottság ülésén, miszerint jó néhány kérdésben hajlamos volt a bizottság valamennyi jelen lévõ tagja a kérdéssel szakszerûen foglalkozó más bizottságok álláspontjára hagyatkozni. Amely kérdésekben végül is állást foglaltunk, azokat az együttes jelentés tartalmazza.

Ezen túlmenõen a bizottság ülésén megfogalmazódott három önálló módosító indítvány. Ezek mindegyike olyan jellegû, amely a bizottság közvetlen mûködési területével, a mezõgazdasággal, annak is legfontosabb elemével, a termõfölddel kapcsolatos.

Megfogalmaztunk egy olyan módosító indítványt, amelynek az a lényege, hogy ne csak az alapításkor, hanem a társaság léte alatt folyamatosan legyen illetékmentes az ingatlanapport. Jelzem, hogy ez a javaslat komoly viták árán és többséggel került elfogadásra.

A másik javaslatunk a termõföld forgalmazását lenne hivatott segíteni. Bizonyára nem kell sokat érvelnem az Országgyûlés színe elõtt a tekintetben, mennyire fontos felparcellázódott birtokviszonyaink közepette, hogy legyen földforgalom. Amennyiben lehetséges, ezt az illetékszabályokkal is segíteni kell. Ezért azt javasoltuk, hogy ilyenkor az eredeti javaslathoz képest az illeték egynegyedét kelljen fizetni.

Még egy, a termõföld-osztozkodás jelenlegi állapotait is tükrözõ indítványt fogadott el a mezõgazdasági bizottság, ugyancsak az illetéktörvényhez kapcsolódó módon. Ez pedig nem más, mint hogy a részaránytulajdonnal kapcsolatos eljárás is kapja meg azt az illetékmentességet, ami egyébként - az eredeti elõterjesztés szerint - megilleti a birtokösszevonási célú földcsereeljárás kezdeményezésével, illetõleg a kárpótlási eljárással kapcsolatos ügyeket.

Ezekkel a kérdésekkel foglalkoztunk a bizottsági ülésen. Úgy gondoltam, hogy a részletes vita megkezdése elõtt vagy a részletes vita keretei között ezekre kell az önök figyelmét is felhívni.

Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage