Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA, a mezõgazdasági bizottság kisebbségének elõadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Mivel elhangzott a többségi vélemény ismertetése, ezért nagyon röviden mégis ismertetem a kisebbségi véleményt, bár a részletes vitában ezzel kapcsolatban természetesen többen kifejtjük majd a véleményünket.

El kell mondani - ahogy Orosz Sándor képviselõtársam is elmondta -, hogy a mezõgazdaságot segítõ, javító módosító indítványok tekintetében abszolút egyetértés mutatkozott. A törvénycsomag második, a szociális ellátórendszerrel kapcsolatos részéhez azonban több módosító indítványt nyújtott be minden ellenzéki párt képviselõje. Ahogy az elõbb hallottuk, gyakorlatilag 1 százalékban fogadták el a módosítványokat. Ez az arány nyilván a mezõgazdasági bizottság kisebbségi tagjai által benyújtott módosító javaslatokra is vonatkozott, magyarul szinte minden indítványunkat elutasították. Ezt mi erõsen kifogásoltuk.

A mezõgazdasági bizottság speciális helyzetben van. A mi felfogásunk szerint a mezõgazdaság a belföldi fogyasztást hivatott szolgálni. Ha szûkül a szociális ellátórendszer - márpedig jelentõsen szûkül -, a gyermekeknek még kevesebb lehetõségük lesz tejterméket, húst, bármit fogyasztani. A szociális ellátórendszer szûkítése jelentõsen csökkenti az életszínvonalat, s ezt nemcsak az ellenzéki pártok, hanem a legnagyobb társadalmi szervezetek is mondják, gondoljunk csak a Nagycsaládosok Országos Egyesületére vagy bármely szervezetre, amely kifogásolta, hogy az érdekegyeztetés nem valósult meg. Az életszínvonal-csökkenés természetesen maga után vonja, hogy a mezõgazdasági termékek, az élelmiszerek még kevesbé lesznek megfizethetõk az átlagos magyar állampolgárok számára.

A mezõgazdaság és az élelmiszeripar szempontjából a forintleértékeléseket bizonyos kormányzati körökben optimistán ítélik meg, s azt mondják, hogy ez a mezõgazdaságot nem érinti. Szerintünk ez nem igaz. Messzemenõleg nem igaz, hisz épp a belföldi fogyasztás fog jelentõsen csökkenni. Nyugat-Európában támogatottak a mezõgazdasági termékek; a magyar gazdaság, a magyar állam csak ötödannyi összeggel tudja támogatni a mezõgazdasági termékek exportra kerülését. Ez még nagy gondokat fog okozni az árak tekintetében, és a termelés ciklikussága még jobban nõni fog.

Mivel a szociális ellátórendszerrel kapcsolatos törvénymódosítási indítványainkat gyakorlatilag elvetették - s ezt nagyon sérelmezzük -, természetesen a részletes vitában fogjuk kifejteni ezzel kapcsolatos álláspontunkat.

Még egy mondatot szeretnék mondani. A mezõgazdasági vállalkozókat szintén kedvezõtlenül érinti ez a törvénycsomag, hiszen a baleseti táppénz, a táppénz és az egyéb társadalombiztosítási járulékok emelkedése gyakorlatilag még jobban sújtja õket. Sajnos inkább a feketemunkára fog ösztönözni, nem pedig az adóbevételek növelésére.

Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage