Dornbach Alajos Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DORNBACH ALAJOS, az alkotmányügyi bizottság elõadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Az alkotmányügyi bizottság a benyújtott 328 módosító javaslatot megtárgyalta. A rend kedvéért jelzem - statisztikai adatokat közlök -, hogy a koalíciós frakciókhoz tartozó képviselõk 139, az ellenzéki képviselõk 189 módosító javaslatot nyújtottak be. Az alkotmányügyi bizottság támogatásra érdemesnek tartott 41 módosító javaslatot, amelyek között mellesleg nemcsak kormánypárti, hanem ellenzéki képviselõk által benyújtott módosító javaslatok is vannak.

Az alkotmányügyi bizottság által támogatott módosító javaslatok legnagyobb része tulajdonképpen apró korrekciókat jelent; van, ahol alkotmányjogi összefüggéseket, de érdemieket is. Hiszen érdemi módosító javaslatot terjesztett elõ például az önkormányzatok tekintetében Lamperth Mónika és több képviselõtársa, s az alkotmányügyi bizottság ezekkel egyetértett. Ugyancsak számos módosító javaslatot nyújtott be Mészáros István képviselõ úr a személyi adatok és lakcímnyilvántartás kérdésében, és a bizottság ezeket is támogatta.

Meg kell említenem, hogy sajnálatos eset történt az alkotmányügyi bizottság ülésén, ugyanis a múlt szerdai ülésen az egyik ellenzéki képviselõtársunk bejelentette, hogy a bizottság további munkájában nem kíván részt venni, mivel arról értesült, hogy a párhuzamosan folyó önkormányzati bizottsági ülésen sem a kormány képviselõje, sem a bizottság nem támogatott olyan, szabaddemokrata képviselõk által benyújtott módosító javaslatot - nevezetesen Mészáros István által benyújtott módosító javaslatokat -, amelyek arra irányultak, hogy az állampolgárok személyi adatairól és a lakcímnyilvántartásról szóló törvény módosításánál korrekciókat hajtsanak végre.

(11.30)

Az ellenzéki tiltakozás oka az volt, hogy a szabaddemokraták az elõzõ parlamenti ciklusban nem szavazták meg az állampolgárok személyi adatairól és lakcímnyilvántartásáról szóló törvényt, arra hivatkozva, hogy nem védi kellõen az akkor elfogadott törvény az állampolgároknak a személyi adatokhoz fûzõdõ jogait. Felrótta az említett ellenzéki képviselõ, hogy most a szabaddemokraták - korábbi elveiket felrúgva - támogatnak egy olyan kormány- elõterjesztést, amely a személyi adatok védelme terén még tovább rontaná az állampolgárok helyzetét.

Távozott a bizottsági ülésrõl és csatlakozott hozzá minden, a bizottsági ülésen jelen lévõ ellenzéki képviselõ. A továbbiakban az alkotmányügyi bizottság kizárólag kormánypárti képviselõkkel tudott mûködni. Kissé megdöbbentett minket az eset, annál is inkább, mert például tudtuk, hogy a szabaddemokraták képviselõcsoportja támogatta Mészáros István képviselõ javaslatait, és az alkotmányügyi bizottság egyhangúlag megszavazta, hogy egyetért azokkal a módosító javaslatokkal, amelyek az állampolgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartására vonatkozó rendelkezéseket korrigálták oly módon, hogy megfelelõ törvényi garanciák érvényesüljenek az adatoknak szigorúan törvényben engedélyezett célirányos felhasználására és fõként az adatok összekapcsolására.

Mellesleg utólag tudtuk meg, hogy ellenzéki képviselõtársunk információja téves volt, mert az önkormányzati bizottság ugyenezeket a módosító javaslatokat támogatta, és ezekkel mindkét bizottság ülésén egyetértett a kormány jelen lévõ képviselõje is.

Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy az alkotmányügyi bizottság jelen lévõ tagjai egyhangúlag és egyetértõen támogatták ezeket a módosító javaslatokat. Ezeknek a mibenlétét nem részletezem, Mészáros István képviselõtársunk az általános vita során ezt elmondta, és a részletes vitában még pontosabban fogja ismertetni.

Az alkotmányügyi bizottság összességében a törvényjavaslatot a már említett és elfogadott módosító javaslatokkal egyhangúlag támogatta. Köszönöm. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage