Hegyi Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

HEGYI GYULA, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elõadója: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Köszönöm a figyelmüket. Természetesen az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság is megtárgyalta a minket érintõ módosító indítványokat.

Általánosságban azt szeretném mondani, hogy az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi terület - ha szabad ezt a csúnya szót használni - nem tartozik, nem kapcsolódik közvetlenül a gazdasági szférához. Ezek az intézmények, ezek a társadalmi szervezetek, egyházak, kisebbségi, emberi jogi szervezetek általában pénzt nem termelnek, adót nem fizetnek be jelentõs mértékben a kasszába, így az emberi jogi bizottságnak sem tiszte, hogy magával az egész gazdasági stabilizációs programmal kapcsolatban minden részletet megtárgyaljon. Minket elsõsorban az érdekel, hogy a köznyugalom megmaradjon, és még a szükségszerû gazdasági szigorítások révén se sérüljenek meg azok az emberi jogi értékek, amelyeket a bizottság minden tagja és mind a hat párt képvisel.

Egyébként bizottságunk ebben a felállásban immár lassan egy éve mûködik, és az a tapasztalat, hogy költségvetési, gazdasági kérdéseket leszámítva, majdnem mindig teljes konszenzussal tudunk határozni, hiszen az emberi jogokról, az egyházak méltóságáról, a kisebbségeket érintõ jogokról alapvetõen egyformán gondolkodunk. Más dolog, hogy amikor költségvetési kényszer kerül szóba, akkor - ha szabad így kifejeznem magam - az ellenzéki képviselõk szabadságfoka nagyobb, mint a kormánypártiaké, akiknek felelõssége van abban, hogy a költségvetés természetesen megvalósuljon.

Nos, e témában minket elsõsorban a polgárok személyi adatairól és lakcímeinek nyilvántartásáról szóló törvény módosítása, illetve a menekülteket támogató alapról szóló törvény módosítása érdekelt. Az e témában beérkezett módosító indítványokat tárgyaltuk meg. A vita elsõsorban a tekintetben alakult ki, hogy a lakcím, és adatnyilvántartásról szóló, kormány által beterjesztett törvénymódosítás nem gyengíti-e a polgárok információs jogait érintõ garanciákat, azokat a garanciákat, amelyeket az emberi jogok szempontjából nagyon fontosnak tartunk mindannyian.

Az az álláspont alakult ki, hogy a benyújtott törvényjavaslat valamilyen módosítása mindenképpen szükséges, és Mészáros István László szabaddemokrata kollégánk, egyben a bizottság alelnöke, be is nyújtott módosító indítványokat, amelyeket az emberi jogi bizottság támogat. Ezek szakszerû elõadását Mészáros István képviselõtársam fogja megejteni a részletes vita késõbbi szakában.

Maga az emberi jogi bizottság is beadott módosító indítványokat. Ezek közül azt tartom legfontosabbnak, arra hívnám fel a figyelmüket, hogy a személyi igazolvány kiadásának jogköre a hatályos törvény elveinek megfelelõen maradjon jelenleg és távlatilag - hangsúlyozom: távlatilag - kerüljön majd a jegyzõ hatáskörébe.

Ezek azok a módosítások, amelyeket a bizottság többségi szavazással, sõt ha jól emlékszem, egyhangúlag támogatott, és tudomásom szerint Sepsey Tamás kollégánk kisebbségi véleményt is elõ fog terjeszteni. Köszönöm a figyelmüket. (Szórványos taps az MSZP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage