Nádori László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. NÁDORI LÁSZLÓ (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! A sportfinanszírozás megoldatlansága ismert tény. Évek óta nem múlik el úgy parlamenti ülésszak, hogy valamilyen formában ne hozzuk szóba ezt a témát. Ezúttal azért kértem szót, mert javaslatunk révén esély nyílik a finanszírozás hosszú távú megoldására.

A gazdasági stabilizációs törvénycsomag egyike, a szerencsejáték törvény általunk javasolt módosítása, illetve annak elfogadása esetén lehetõséget nyújtana a magyar versenysport, a diáksport és az utánpótlás-nevelés önálló anyagi alapjainak fokozatos létrehozására.

Három évvel ezelõtt megadtuk a sport számára a bingó játék állami monopóliumát. Ezúttal a játék országos méretekben történõ kiterjesztését javasoljuk. Képviselõtársammal, Avarkeszi Dezsõvel közösen benyújtott három módosító indítványunk - amelyek összefüggõ rendszert alkotnak - ezt a célt szolgálja. Ismételten hangsúlyozzuk, nem új rendelkezés bevezetésérõl, hanem egy meglévõ folyamat továbbfejlesztésérõl van szó.

Tisztelt Országgyûlés! Mit várhatunk javaslatunk hatásaitól?

1. Az államháztartás reformjával összhangban - mint említettem - esély nyílna arra, hogy néhány éven belül a sporttal kapcsolatos költségvetési kiadásokat megszüntessük, és az így felszabaduló forrást az állam más kiadásaira fordíthatná.

2. Megteremthetnénk a még mindig világszínvonalú magyar versenysport önálló anyagi forrásait, amelynek elosztását széles döntéshozatali mechanizmusra szeretnénk építeni.

3. Megbízható elõrejelzések szerint jelentõsen fokozódnának a televíziós bingó játék bevezetésével - amelyik szerepel a javaslatban - az állami bevételek is. Tehát nem elvonást, hanem bevételi többletet tartalmaz javaslatunk.

Bízunk ezért abban, hogy a pénzügyi kormányzat - tehát a törvénycsomag elõterjesztõje - ismételten mérlegeli javaslatunk lényegét, annak kedvezõ hatásait, amikor ebben a kérdésben végsõ állásfoglalását kialakítja. Meggyõzõdésünk szerint akkor viszonyulunk helyesen a stabilizációs programcsomaghoz, pontosabban az azzal összefüggõ módosító indítványokhoz, ha azt vizsgáljuk, hogy az egyes indítványok mennyire szolgálják a program törekvéseit, a program szellemiségét. Mivel módosító indítványunk teljes mértékben szolgálja a kormányzat gazdaságstabilizációs törekvéseit és az államháztartás átalakításához fûzõdõ elképzeléseit, ezért mind az elõterjesztõt, mind tisztelt képviselõtársaimat arra kérjük, hogy törvénymódosító javaslatunkat támogatni szíveskedjenek. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage