Lakos László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAKOS LÁSZLÓ földmûvelésügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr.

Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõ Úr! Tenyészállatok behozatalára minden lehetõség megvan. Semmilyen korlátozás nem tiltja. A szükséges mértékben, alacsony mértékben állapítottuk meg a tenyészállatok vámját. Tehát ez nem jelenti korlátját a behozatalnak.

Szeretném ismételten elmondani, hogy az élelmiszerimportot jelentõs mértékben korlátoztuk, de megtiltani nem tiltjuk és nem is tilthatjuk. Hiszen különösen az Európai Unióval kötött megállapodás lényege az, hogy egymásnak bizonyos kedvezményeket adunk, amelyekrõl semmiképpen nem mondhatunk le. Hiszen ebben az esztendõben is, tavaly is még mi szállítottunk több élelmiszert oda, mint amennyit onnan hoztunk. Igaz, jelentõs mértékben növekedett.

A harmadik téma pedig, amit ön a tenyészállatok kihelyezésérõl mondott, ez a rendszer mûködik. Hiszen olyan támogatási rendszert mûködtetünk, amelyben nemcsak a termelõk kapják meg a tenyészállatok vásárlásához és a hitelekhez a támogatást, hanem azok a vállalatok és szövetkezetek is, amelyek ilyenre vállalkoznak. A korábbinál sokkal kisebb mértékben, de történnek ilyen tenyészállat-kihelyezések. Olyan támogatási rendszert mûködtetünk, amely ezt lehetõvé teszi. Sokkal nagyobb mértékûek lehetnének ezek a kihelyezések, ha ezeknek a szervezeteknek, állami gazdaságoknak, szövetkezeteknek, elsõsorban vágóhidaknak több pénzük lenne, vagy ha könnyebben jutnának hitelekhez. Tehát a rendszer mûködik, de a pénz most még nem elegendõ hozzá.

Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage