Varga László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VARGA LÁSZLÓ (KDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Államtitkár Úr! Az egész világon olvasott és egyik legtekintélyesebb angol nyelvû napilap a párizsi székhelyû New York Herald Tribune (sic!). Május 11-i számában a következõ hír jelent meg. A hír alapja londoni forrású. Az Angol Fogyasztók Egyesülete magazinjának 16 ezer olvasóját kérdezték meg, hogy szerintük az egész világon melyek azok az országok, ahol a turisták veszélyben vannak, és bûncselekményeket követnek el ellenük.

Az International Herald Tribune elõbb jelzett napján a következõ sorrendben adta meg a közvélemény-kutatás alapját: Magyarország, Lengyelország, Dél- Afrika, Gambia, Marokkó. A hír rendkívül megdöbbentett. Elõször azért, mert nem hiszem el, felületesnek tartom, és nem alapos kivizsgálás eredményeképpen hozták. Továbbá azért, mert árt hazánk tekintélyének, a közbiztonságunkra és a rendõrségre sem vet jó fényt. S nem utolsósorban ennek az újságnak az olvasói, a turisták a világon, s valószínû, elriasztják õket attól, hogy szép hazánkba jöjjenek.

Ezért kérdezem államtitkár urat, hogy az 1994-es rendõrségi adatok szerint hány bejelentés vagy feljelentés érkezett a külföldi turisták ellen elkövetett bûncselekmények területén?

(14.20)

Mi ennek az aránya a turisták látogatottságához? És nem utolsósorban: sikerült megállapítani a gyanúsítottakat vagy tetteseket, ezek hazai vagy pedig külföldi maffiabûnözõk?

A második kérdésem, hogy az eddigieken kívül mit tett a Belügyminisztérium - más hatóságokkal együtt - ennek a nagyon káros hírnek a helyesbítésére? Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage