Varga István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VARGA ISTVÁN (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszterelnök Úr! A Magyar Hírlap 1995. április 29-ei számában ön arra panaszkodott, még pártja soraiból is azt vágják a fejéhez, hogy fût-fát ígért a választási kampányban. A hivatkozott interjúban ön kijelentette, hogy ez nem igaz, mert már tavasszal is jelezték, hogy évek szükségesek a dolgok rendbetételéhez.

Miniszterelnök Úr! Engem megdöbbentett ez a kijelentése, hisz' a Magyar Szocialista Párt részletes választási programot adott ki, s már 1993. augusztus 27-én mindazt ígérte az embereknek, amire évtizedek óta vágytak; önök igazságos közteherviselést, tisztességes privatizációt, erõsödõ szociális biztonságot, javuló közbiztonságot, lakást, korszerû, demokratikus és ingyenes oktatást, az elmaradott térségek felzárkóztatását, csökkenõ munkanélküliséget, értékálló forintot - leegyszerûsítve: tejjel-mézzel folyó Kánaánt ígértek a polgároknak. Önök a 3,60-as kenyér mítoszát lebegtették... (Felzúdulás a bal oldalon.).., holott tisztában voltak az ígéretek beválthatatlanságával. (Általános zaj.) Ön a szakértelemre, az azonnali cselekvésre és a mai napig el nem készült csodafegyverre: a modernizációs programra hivatkozott. S a kormány tagjai számtalanszor kijelentették, hogy: nem kell nekünk száz nap!

Véleményem szerint önök, miniszterelnök úr, tíz hónapig nem tettek semmit, s emiatt jelentõsen romlott az ország megítélése, leállt a privatizáció, 18 százalékról 30 százalékra emelkedett az infláció, felére csökkent a beérkezõ külföldi tõke, leálltak a beruházások, ellehetetlenültek az önkormányzatok, és a közel egyéves szakértõi kormányzás betetõzéseként beterjesztették a parlament elé a pánik- vagy Bokros-csomagot, amely teljes egészében szakszerûtlen. (Moraj a bal oldalon.)

Hogyan egyeztethetõ össze, miniszterelnök úr, a "megbízható megoldás" választási szlogennel a vagyonadóval és az ingatlanadóval való állandó riogatás? Kérdésem tehát: igaz-e ez, miniszterelnök úr... (Felmutatja az idézett programot.)... - vagy csak vízió volt? (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage