Horn Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

HORN GYULA miniszterelnök: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselõ Úr! Volt a szocialista pártnak választási programja - ezt az is mutatja, hogy meg is nyerte a választásokat ezzel a programmal. (Moraj a jobb oldalon.) A másik: van is és lesz is programja.

Nos, amit ön fölsorolt, az egy hosszú misét érdemelne. Mi készen állunk megvitatni, mit és miként csinál ez a kormány. De azért én hadd idézzek más dolgot is ugyanabból a programból, amelyre vagy a figyelme nem terjedt ki, vagy pedig nem kívánta észrevenni.

Ez a program kimondja többek között azt: "Nehéz esztendõk elõtt állunk, mert az elvesztegetett bizalom és idõ, az elpazarolt javak és erõforrások nem nyerhetõk vissza." Ezt azért nap mint nap tapasztaljuk, amikor megoldatlan problémákkal nézünk szembe, olyan problémákkal, amelyeket nem ez a kormány okozott. (Dr. Szájer József: Negyven év!)

"Bárki is kormányozzon a választások után, annak alapos leltárt kell készítenie, be kell mutatni a valós helyzetet az országnak, hogy ne várjon a társadalom csodákat." Folyik a mérlegkészítés; több hónapot vett igénybe, míg valós leltárt készítettünk - errõl is beszéltünk, tisztelt uraim, a parlamentben!

"Az MSZP olyan gazdaságpolitikát ajánl, amely két esztendõn belül megállítja a hanyatlást..." - két esztendõn belül, képviselõ úr... (Hangok a jobb oldalról: Jaj!).., és most 1995. májust írunk! - ".., majd kivezet a válságból, és megteremti a tartós, évi 1-3 százalékos növekedés feltételeit."

Hozzáteszem, a programban és a kampányban egyaránt hangsúlyoztuk, hogy az ország az elsõ másfél-két évben a rendbetétel, a dolgok rendbetételének idõszakát fogja élni. Ez folyik most azért, hogy tényleg elinduljunk egy normális fejlõdés útján.

És végül még valami: mindazokkal kapcsolatban, amiket ön fölsorolt, hadd tegyem hozzá, hogy igenis készen állunk ezeknek a kérdéseknek a megvitatására a modernizációs program keretén belül is. Köszönöm. (Taps az MSZP soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage