Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõ Úr! Tényleg köszönöm a kérdést, mert ez egy olyan téma, amely hetek óta foglalkoztatja a közvéleményt, és sajnos a tömegkommunikációban megjelenõ hírek el nem döntött kérdéseket közöltek úgy, mintha azokról már végleges döntés született volna. A hírekbõl mindössze annyi igaz, hogy a kormány határozottan állást foglalt a rendszer átalakításának a szükségessége mellett.

Az elõzõ kérdés kapcsán is elmondtam - melyet Mezõ képviselõ úr tett fel -, a kormány úgy döntött, hogy a Népjóléti Minisztérium és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár egy olyan vegyesbizottságot hoz létre - és ez a bizottság már megkezdte a mûködését -, amely, együttmûködve az érdekképviseletekkel, az orvosi kamarával, a reprezentatív szakszervezetekkel és az érintett települési önkormányzatokkal, június 30-áig tesz arra egy javaslatot, hogy 1995-ben mely térségekben kerül sor átalakításra. Mert itt nem arról van szó, hogy kórházakat vagy kórházrészlegeket bezárunk, de másképp van szükség ezek mûködésére, ápolási otthonokra, krónikus osztályokra, megerõsített ambulanciákra van szükség.

Tehát még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy átalakításról van szó, nem megszüntetésrõl. Egy legalább négyéves programról beszélünk, és ennek az elsõ ütemére kerül sor 1995-ben, pontosabban 1995. október 1-jével, amikor a biztosító új szerzõdéseket köt az intézményekkel, akkor majd a június végéig elkészülõ javaslat alapján történnek meg ezek a szerzõdéskötések. Tehát semmi nem dõlt el ebben a kérdésben, és nagyon örülnék annak, ha már ebben az értelemben tudnánk errõl a kérdésrõl beszélni a továbbiakban.

Köszönöm. (Taps a bal oldaloln.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage