Világosi Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államitkár: Tisztelt Képviselõ Úr! Képviselõtársaim! Az önkormányzati törvény elmúlt évi módosításakor változtak a községgé nyilvánítás feltételei is. Az új törvényi követelmények között szerepel többek között az is, hogy a mûködés pénzügyi feltételeinek mind az új község tekintetében, mind pedig a megmaradó község tekintetében pótlólagos támogatás nélkül rendelkezésre kell állniok. Ugyanakkor az Országgyûlés meghatározta, hogy az új községnek legalább 300 lakosúnak kell lennie. Ennek egyébként Pálosvörösmart eleget tesz.

Pálosvörösmarton és mindenütt másutt, ahol új község alakítását kezdeményezik, a többi törvényi feltétel mellett elsõsorban azt kell részleteiben kidolgozni, hogy az esetleg megalakuló új község - és természetesen a megmaradó is - milyen bevételekkel és milyen kiadásokkal számolhat: képes lesz-e biztonságosan, önállóan gazdálkodni, maradéktalanul ellátni önkormányzati feladatait.

1992-ben Pálosvörösmarton eredményes helyi napszavazás volt. Most azonban - visszaultalnék az elõbb mondottakra - alapvetõen újak a községgé nyilvánítás törvényi feltételei. Ezeket, fõként az említett pénzügyi feltételeket, minden részletében most kell kidolgozni. Amikor az új község alakításának kezdeményezésérõl szavaz a település lakosa, akkor tudnia kell, hogy az esetleg megalakuló önkormányzatnak mennyi lesz a bevétele, és abból mit képes önállóan megvalósítani. Különösen fontos ez olyan helyen, mint a kérdéses településen is, ahol beruházások vannak folyamatban. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage