Lotz Károly Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselõ Úr! Ahogy múlt év novemberi válaszomban ígéretet tettem, intézkedtem arról, hogy a nemzetközi vonatoknál a pályaudvari tájékoztatás során az állomások nevét mind magyar nyelven, mind az adott ország nyelvén be kell mondani. Ez a rendelkezés természetesen a Nyugati pályaudvarra is vonatkozik, e változtatásokat ennek megfelelõen a szövegkönyvbe átvezették.

A gyakorlatban az utastájékoztatás menete a következõ: az elõírt szöveget összesen hat alkalommal - 30, 20, 10, 5, 3 és 1 perccel a vonat indulása elõtt - mondják be. Az állomások idegen nyelvû és magyar nyelvû részletes felsorolását a 30, a 20, illetve a 10 perces tájékoztatások tartalmazzák. Az idegen nyelvû tájékoztatás kazettáról, a magyar nyelvû pedig számítógépes módszerrel vagy élõ szóval történik.

A vonat indulása elõtt az 5, a 3 és az 1 percen belüli felhívások - tekintettel a rendelkezésre álló idõ rövidségére - már csak rövidített formájúak lehetnek. Mindezeket a feladatokat, kiegészítve a térhangosító és egyéb berendezések kezelésével, a Nyugatin egy fõ látja el. Az idõ rövidsége miatt a második három - tehát az 5, 3 és 1 percen belüli - felhívásnál elõfordulhat, hogy a hangosbemondó kezelõjének a magyar nyelvû, rövidített utastájékoztatásra már nincsen módja. De nem így a 30, 20 és 10 perces esetében, amikor bemondja. Feltehetõen képviselõ úr az elõzõ esetre figyelt fel és ennek alapján adott aggodalmának hangot.

A képviselõ úr által jól ismert Korona-Expressz esetében a magyar nyelvû tájékoztatás a következõképp hallható:

"Korona nemzetközi gyorsvonat indul 17 órakor..." - (Derültség, taps.) - "... a XI. vágányról Püspökladány, Biharkeresztes, Biharpüspöki, Nagyvárad, Kolozsvár, Dés, Déda, Gyergyószentmiklós, Sepsiszentgyörgy..." - de jó ezeket hallani - "...Brassóba, a vonat elején közlekedõ közvetlen kocsikkal Püspökladányon, Debrecenen át Nyíregyházára."

Képviselõ úr jelzése alapján saját apparátusommal is ellenõriztettem a végrehajtást. Ennek során sajnos mi is találtunk idõnként fegyelmezetlenséget. Amennyiben ez a személyzet hibájából megismétlõdik, szigorú felelõsségrevonást fogok alkalmazni. Köszönöm a figyelmüket. (Taps, derültség.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage