Dobos Krisztina Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Államtitkár Úr! Az elõzõ kormány 1993. május 13-án az Országgyûlés elé terjesztette a felsõoktatási törvényt, aminek 125. §-a arról szólt, hogy a kormánynak be kell számolnia a felsõoktatás helyzetérõl. Ezt követõen, 101. szám alatt módosító indítványt nyújtott be Vastagh Pál és Jánosi György képviselõtársunk, a módosító indítvány pedig így szólt: a kormány felsõoktatás-fejlesztési tervére vonatkozó törvényjavaslatot kell beterjeszteni '94. december 31-éig.

Azt kell mondjam, hogy feltételezem, hogy akkori ellenzéki képviselõtársunk - most pedig igazságügy-miniszter úr - tisztában volt azzal a helyzettel: a jogalkotásról szóló törvény lehetõséget ad arra, hogy felsõoktatás-fejlesztési törvényt tárgyaljon a parlament. Ezt követõen az új kormány nem tudta december 31-éig elkészíteni a fejlesztési törvényt, ezért határidõ-módosítást kért, amit a parlament megszavazott - mi, ellenzéki képviselõk is. A határidõ 1995. április 30-a volt. Sajnos, a napokban értesültünk róla, hogy nem lesz felsõoktatás-fejlesztési törvény.

Két kérdésem lenne. Az elsõ kérdésem, hogy mi történt a jogtudomány fejlõdése területén, hiszen Vastagh Pál képviselõ úr maga javasolta a felsõoktatás-fejlesztési törvényt. Az elõzõ kérdésemre adott válaszában pedig a mûvelõdési és közoktatási miniszter arra hivatkozott, hogy az Igazságügyi Minisztérium véleménye alapján nem tud felsõoktatási törvényt beterjeszteni.

A második kérdésemet pedig úgy tenném fel, hogy esze ágában van-e a miniszternek... - de én nem kívánom azt a kulturális stílust folytatni, amit a múlt alkalommal a parlamentben a mûvelõdési és közoktatási miniszter bemutatott nekünk, ezért csak azt kérdezem meg az államtitkár úrtól, hogy törvény-e a felsõoktatási törvény, és be kívánja-e tartani a felsõoktatási törvény megfelelõ paragrafusát? (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage