Selmeczi Gabriella Tartalom Elõzõ Következõ

SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Kevéssé ismert, hogy az egészségügyben az egyetemi diplomával rendelkezõ orvosokon, fogorvosokon és gyógyszerészeken túl fõiskolai végzettséggel bíró szakemberek is dolgoznak; így például a védõnõk, a gyógytornászok és a mentõtisztek, akik önállóan végzik munkájukat.

Még kevéssé tudott, hogy a mentési, életmentési és elsõ egészségügyi ellátási tevékenységet önállóan, az esetek jelentõs részében - vidéken idõnként teljesen kizárólagosan - a mentõtisztek látják el. A '72. évi II-es egészségügyi törvény szerint úgynevezett egyéb egészségügyi képzés csak középfokú oktatási intézményekben és egészségügyi szaktanfolyamokon történik. Ez a magyar egészségügyi törvény ugyanis nem ismeri el a '70-es években létrejött egészségügyi fõiskolai képzést.

Tekintettel arra, hogy ez a törvény nem ismeri el a fõiskolai végzettségû egészségügyi dolgozó fogalmát, jelenleg meglehetõsen bizonytalanok e dolgozók önálló tevékenységének jogi feltételei és a körülmények. A felsõfokú iskolai végzettség megszerzéséhez szükséges tudás ellenõrzése és értékelése záróvizsgán történik - ahogy ezt a felsõoktatási törvény elõírja. Ennek során a jelöltnek arról is tanúságot kell tennie, hogy ezeket a tanult ismereteket alkalmazni tudja-e.

A sikeres záróvizsga alapján a felsõoktatási intézmény a hallgató számára - így a mentõtisztek számára is - oklevelet állít ki. Jelen esetben tehát a mentõtiszti képesítés a mentõtiszti tevékenység gyakorlására egyéb külön megbízás nélkül is jogosít. Az egészségügyben viszont ezzel szemben az a gyakorlat, hogy az egészségügyi intézmény fenntartja magának azt a jogot, hogy az általa külön elõírt vizsga ellenértékeként engedje dolgozni például a mentõtiszteket úgy, hogy ezt a jogosultságot bármikor visszavonhatja.

Tisztelt Államtitkár Úr! Szükséges lenne, hogy az elavult '72. évi II-es egészségügyi jogszabályok felülvizsgálata során soron kívül kerüljön szabályozásra a fõiskolát végzett egészségügyi dolgozók és különösen a mentõtisztek jogállása. Nevesíteni szükséges...

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage