Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Kedves Képviselõtársam! Önnek valóban igaza van: az idén 23 éves egészségügyi törvény nem rendelkezik az egészségügyben dolgozók fõiskolai képzésérõl, mivel ez sokkal késõbb indult.

Ugyanakkor azonban az egészségügyi törvény értelmében az orvosi tevékenység körébe tartozó egyes tevékenységeket egyéb egészségügyi képesítéssel rendelkezõ dolgozók is végezhetnek. Errõl rendelkezik egy szintén 1972-bõl származó miniszteri rendelet.

Ami most már a fõiskolai képesítésû szakdolgozók által végezhetõ érdemi orvosi tevékenységeket illeti, errõl szól egy tulajdonképpen alacsony szintû, minisztériumi tájékoztató, amely 1983-ban jelent meg és amely 23 olyan ténykedést sorol fel, amelyet a mentõtisztek - mint az orvosi tevékenység körébe tartozó tevékenységet - egyéb külön megbízás alapján is végezhetnek, pusztán a diplomájuk alapján; hadd ne soroljam fel, hogy melyek ezek.

Tehát tulajdonképpen van egy hivatkozási alap, mégis azt gondolom, hogy egyértelmûbb jogi szabályozásra van szükség az önállóan végezhetõ tevékenységek tekintetében, ezért sort kell keríteni a felsõoktatásról szóló törvénnyel összhangban az egészségügyi felsõoktatás képzési követelményeinek jogszabályi rendezésére.

(15.20)

Itt a tevékenységi kört kell meghatározni, amelynek végzésére a fõiskolai oklevél megszerzése külön megbízás vagy vizsga nélkül feljogosít. Tehát ezt a tájékoztató, jogértelmezõ jellegû közlést valóban ki kell váltani egy magasabb szintû szabályozással. Köszönöm. (Szórványos taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage