Világosi Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselõtársam! Kérdésére teljes körû kompetencia hiányában - hiszen a határátkelõhelyek tekintetében 4-5 tárca, a 41-es útra vonatkozóan pedig a KHVM az illetékes -, a következõket válaszolom.

A magyar-ukrán határszakasz átkelõhelyei bõvítésének kérdésköre idestova három éve foglalkoztatja a szakembereket. A záhonyi átkelõhelyen kialakult forgalomtorlódások, valamint a közúti Tisza-híd újjáépítésének közelgõ megindítása miatt valóban sürgõsen megoldandó probléma a záhonyi fõ irányt tehermentesítõ teherforgalmi átkelõhely létesítése. Kérdésében egyébként tévesen szerepel Beregszász, Beregsurányról van szó.

A témában illetékes szakmai tárcaközi bizottság tájékoztatása szerint 1995. januárjában Ungváron a magyar és az ukrán fél megállapodott a tiszabecsi és beregsurányi kishatárforgalmi átkelõhelyeknek, korszerûsítés után, nemzetközi személyforgalomra történõ átminõsítésérõl. Ugyanakkor pont a kérdésében szereplõ teherforgalmi átkelõhely ügyében nem alakult ki konszenzus. Különbözõ elképzelések vannak magyar, illetve ukrán részrõl. A tárgyalások azonban folytatódnak, és reményeink szerint az álláspontok közelednek egymáshoz. Az ukrán féllel történõ megegyezés ugyanis elengedhetetlen az államhatár mellett létesítendõ beruházás beindításához. Jelenleg a beregsurányi fejlesztési munkálatok kezdeti lépései, illetve a szükséges pénzügyi források elõteremtésének folyamata zajlik. A KHVM illetékes szakembereinek tájékoztatása alapján a 41-es számú Nyíregyháza-Beregsurány közötti fõút jelenlegi kiépítettsége mellett is alkalmas a beregsurányi határátkelõhelyen mind a nemzetközi személyforgalom, mind a tervezett teherforgalom lebonyolítására.

Tájékoztatom továbbá a képviselõ urat arról is, hogy az átkelõhelyek fejlesztésével foglalkozó tárcaközi koordinációs bizottság eredményesen tevékenykedik, közremûködésének eddig 12 újonnan megnyitott határátkelõhely az eredménye. A bizottság jövõbeni összehangoló szerepét a pénzügyi források szûkössége méginkább indokolja. Köszönöm. (Taps az SZDSZ padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage