Homoki János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Idézek a Magyar Szocialista Párt választási programjából: (Derültség az MSZP padsoraiban.) "Szakítani akarunk a privatiziáció mai gyakorlatával. Megszüntetjük az Állami Vagyonkezelõ Részvénytársaságot, és visszaállítjuk az Állami Vagyonügynökség parlamenti felügyeletét. A privatizációval kapcsolatos visszaélések, a korrupció ellen a nyilvánosság erejével és minden törvényes eszközzel fel fogunk lépni." Ez fizetett hirdetésként jelent meg a Népszabadság 1994. március 4-ei számában.

Miniszterelnök úr ehhez még több alkalommal hozzátette, hogy felülvizsgálják a privatizációt, átláthatóvá teszik a privatizációs folyamatokat, ennek realizálására külön parlamenti bizottságot hoznak létre.

A privatizációs parlamenti bizottságnak már régen mûködnie kellene, de úgy látszik, az eddig eltelt tíz hónap nem volt elég a létrehozására.

Csehországban, Szlovákiában, Bulgáriában az új parlament elsõ dolga volt, hogy az állami vagyon védelmére úgynevezett privatiziációs fõbizottságot hozzon létre - nyilván abból a célból, hogy ne lopják szét a nép vagyonát.

Nemcsak a pár száz forintos áruházi tolvajokat kell szigorúan büntetni - amibe a nyomor hajszolja az éhezõket -, hanem a milliárdos tolvajokat is. Miután a privatizációs folyamatok felett a mai napig nincs parlamenti ellenõrzés, ezért a felelõsség a kormányt terheli.

Mindezen súlyos hiányosságok ellenére feltételezem, hogy a kormány egyéb eszközökkel kézben tartja a privatizációs folyamatokat. Ezért kérdezem államtitkár úrtól:

1. Felülvizsgálták-e a törvényellenesen száz százalékban külföldi tulajdonba került monopolizált, a fogyasztás szempontjából alapellátást biztosító vállalatokat - így például a cukoripari, a növényolajipari, a dohányipari, a söripari stb. vállalatokat?

2. Felülvizsgálták-e azokat a privatizációs ügyleteket, ahol nagyobb volt az állami garanciavállalás, mint a vételár - például a cukoriparban?

3. Megvizsgálták-e azokat az ügyleteket, ahol nem fizették ki a vételárat, illetve a vevõ kizárólag felvett bankhitelbõl vásárolt?

A közvéleménnyel együtt várom államtitkár úr válaszát. (Taps a kisgazdák padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage