Világosi Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselõ Úr! A privatizáció felülvizsgálatával összefüggésben a kormány elsõ intézkedései közé tartozott a privatizációs folyamat, az állami vagyonkezelést és egyes, az államháztartást érintõ pénz- és vagyonmozgások jogszerûségét veszélyeztetõ visszaélések feltárása, intézményrendszerének kialakítása.

Az errõl szóló kormányhatározat értelmében a többirányú ellenõrzések összehangolására kormánybizottság jött létre a belügyminiszter elnöklésével.

Az újságban nagyon sokszor megjelent hír a privatizációt ellenõrzõ intézményrendszer idõközi eredményeirõl. Ez az intézményrendszer befejezte tevékenységét. Ha jól emlékszem, pont a múlt héten a sajtó valóban kimerítõen tájékoztatta a közvéleményt ennek eredményérõl.

A fentieken túlmenõen - ahogy képviselõ úr is állítja - a kormány valóban szükségesnek tartotta volna azt is, ha az Országgyûlés létrehoz a privatizációs folyamat felülvizsgálatára egy illetékes bizottságot, fórumot. Az erre irányuló kormánykezdeményezést azonban a Ház nem fogadta kedvezõen. Hát nem a kormánynak a felelõssége létrehozni egy országgyûlési bizottságot, hanem az Országgyûlésnek!

A tények. Tímár György kisgazda képviselõ úr javaslatát annak idején az alkotmányügyi bizottság nem támogatta. Egyébként - ha jól emlékszem rá - õ maga is visszavonta. Kristóf István szocialista párti javaslatának tárgysorozatba-vételét az alkotmányügyi bizottság támogatta. Ezt õ átdolgozásra visszakérte, de az új változatot ismét benyújtotta. Tehát a kormányzatot ebben a tekintetben valóban nem terheli felelõsség és mulasztás.

Kérdéseire válaszolva, a következõket mondanám:

A kormánybizottság albizottságai vizsgálták azokat a gazdasági társaságokat, vállalatokat, amelyeket képviselõ úr említett. A fõ szempont azonban - mint ahogy ezt végig hangsúlyoztuk - a privatizációs folyamat törvényessége volt. Tehát a vizsgálat erre terjedt ki.

A garanciavállalás célirányos vizsgálata valóban egy hosszabb feltáró és elemzõ munkát igényel. Ez ilyen formában nem képezte ennek az intézményrendszernek a feladatát.

Harmadik kérdésére válaszolva: ahol a vevõ a vételárat nem fizeti ki, eljárást kell ellene indítani. Nem kormányzati feladat: polgári jogi, büntetõjogi kategória. A szerzõdõ felek joga és egyben kötelessége is érvényesíteni igényeiket.

Köszönöm szépen. (Taps középen.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage