Rusznák Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

RUSZNÁK MIKLÓS (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Országház! Az önkormányzati törvény szerint a tûzoltást a hivatásos önkormányzati tûzoltóság, az illetékes székhely szerinti önkormányzatok fogják ellátni térségi feladatként, mégpedig kötelezõ közszolgáltatásként. Ez a feladat július 1-jével kerül konkrétan a székhely szerinti önkormányzatokhoz. Az év közepétõl körülbelül 110 hazai település önkormányzata veszi kötelezõen át az eddig megyei tûzoltóságok alatt álló helyi tûzoltóságokat. Az intézkedéstõl azt várják, hogy szûkösebb pénzforrásból hatékonyabban mûködjenek - mondta államtitkár úr egy nyilatkozatában. A nyilatkozat szerint az átalakítással az ország tûzvédelme és a tûzoltóság egyaránt jól jár, mert a változatlan összlétszámon belül több lesz a konkrét kárelhárítási feladatot megoldó tûzoltó, és kevesebben foglalkoznak majd adminisztratív teendõkkel.

Államtitkár úr elmondta még: a tûzoltóságoknak a helyi önkormányzatokhoz való telepítése számos problémát vet fel, és az önkormányzatok is fenntartással fogadták ezt a hírt. A pénz kevés, de ami eddig a rendelkezésre állt a tûzoltóság számára, az ezentúl is biztosított, az átszervezést követõen azonban ezt az összeget közvetlenül az önkormányzatok kapják meg. Ennek a pénznek több mint 80 százaléka bérjellegû, tehát fejlesztésre kevés marad. Így lehetõség szerint a helyi erõforrásokból kell kiegészíteni. Ha egyáltalán van helyi erõforrás.

És mi lesz, ha tûz lesz? Komoly feladatot jelent majd egy-egy önkormányzatnak és városi tûzoltóparancsnokságnak megszervezni, hogy a kisebb településeken, ahol nem lesz tûzoltóság, megfelelõ legyen a tûzvédelem. Államtitkár úr annak a reményének adott hangot, hogy ezzel az intézkedéssel már a közeljövõben hatékonyabbá válik a tûzoltóság munkája.

A tûzoltóktól megszoktuk és joggal várjuk, hogy segítsenek. Erre alapul szolgál az az egy-és negyedszázados múlt, amelynek során a testület tagjai sok esetben életük feláldozásával is teljesítették vállalt hivatásukat: embertársaik és a nemzeti értékek mentését a tûz pusztításától. Nem többre vágynak, mert tudják, az ország ma, ha akarna, sem tudna ehhez elegendõt adni. Amit kérnek, szûkösen talán arra elég, hogy az eddig is az erejük megfeszítésével a tûréshatáron lévõ biztonságot ez évben is és a jövõben is tartani tudják. Az ország ez évi költségvetése és most már pótköltségvetése sok-sok máshoz hasonlóan a tûzvédelmet és a tûzoltóságot is még kritikusabb helyzetbe hozza.

Kérdezem ezért a miniszter urat, hogyha a tûzoltóságok a helyi önkormányzatokhoz kerülnek, akkor minden problémájuk megoldódik? Szabad-e a jelenlegi helyzetben, amikor az átadásnak sem jogi, törvényi, sem pénzügyi, gazdasági mûködési feltételei nem tisztázottak, a helyi önkormányzatokat ilyen helyzetbe hozni? Kérem válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage