Rusznák Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

RUSZNÁK MIKLÓS (KDNP): Köszönöm, elnök úr. Igen tisztelt Államtitkár Úr! Itt van a kezemben - kaptam - egy Flórián-napi jelentés, gondolom, államtitkár úrhoz is eljutott. Gyászkeretben van - lehetne gyászjelentés is a tûzoltóság részérõl.

"A Magyar Köztársaság területén mindent megteszünk a lakosság, az állampolgárok tûz elleni védelméért, a tûzoltási, mûszaki mentési feladatok teljesítéséért." Azt hiszem, ez egy magyar- és emberbaráti gesztus. Nem azt kérik õk, tûzoltók, hogy mindenekfeletti és olyan finanszírozási rendjük legyen, amit a magyar állam ma nem bír el, de azt hiszem, alapvetõ dolgaikat illetõen meg kell gondolni, mibõl lesz majd a tûzoltás a negyven-ötven-hatvan községben, azoknak a kisvárosoknak, településeknek a térségéhez tartoznak, amelyeknek a tulajdonába leadják a tûzoltóságokat, s amelyeknek 100-150 millió forintos forráshiányuk van.

Ez nem egyszerû feladat. A kaposvári kihelyezett önkormányzati bizottsági ülésen elhangzott - amit szeretnék szó szerint idézni -, hogy "A tapasztalatok összegzéseképpen a parlamenti bizottság úgy foglalt állást, hogy nem látják az önkormányzati tûzoltóságok mûködésének garanciáit, sem az idei második félévben, sem a következõ években. A központi költségvetésbõl 1 milliárd forint hiányzik a szükséges összegbõl" - és akkor még csak az alapvetõ dolgok lennének biztosítva a tûzoltóságok számára.

Nem tudom elfogadni a válaszát, államtitkár úr. Azért nem fogadom el, mert a helyi önkormányzatokra nem lehet ilyen nagy terhet róni, kidolgozatlanul, hogy hogyan mûködjön a további támogatási rend; a tûzoltóság helyi önkormányzatok számára való átadása egész törvényi rendszerének kimunkálása hiányzik .

Kérem kormánypárti képviselõtársaimat, most ne azt nézzék, hogy egy államtitkárt kell leszavazni, hanem a térség érdekében kényszerítsük az államtitkárt, a Belügyminisztériumot arra, hogy dolgozzák ki a tûzoltóság átadásának megbízható rendjét.

Köszönöm szépen. Nem tudom elfogadni. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage