Homoki János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Az elmúlt évben részben a gazdasági folyamatok, másrészt felelõtlen, szakszerûtlen bankvezetõi tevékenység miatt veszteségessé váló bankok alaptõkéjét a költségvetés terhére parlamenti jóváhagyással mintegy 350 milliárddal egészítette ki az elõzõ kormány. Viszont nem ismeretes, hogy a jelenlegi kormány hivatalbalépése óta elkészítette-e azt az átfogó elemzést, mely a veszteség okainak feltárására, a vissza nem térült pénzkihelyezések felelõseinek megállapítására, ellenük eljárás kezdeményezésére vonatkozott. Nem ismeretes a pénzügyi kormányzat intézkedése a bankok pénzeszközeinek jobb, hatékonyabb, a vállalkozókat intenzívebben segítõ pénzügyi felhasználására.

Külföldi szakértõk szerint a bankkonszolidáció kifejezetten hibás lépés volt. Belföldi szakértõk szerint pedig eredménytelen. A vállalkozók, azok szakmai érdekképviseleti szervei szerint a bankok mûködése, hitelezési gyakorlata nem segíti az ipar, a mezõgazdaság és a kereskedelem fejlesztését. A kormánynak már rég meg kellett volna vizsgáltatnia, hogy a bankkonszolidációt végrehajtó kormány a bankok igényeinek kielégítése elõtt ellenõrizte-e, hogy a veszteségek milyen mértékben voltak elsõsorban és kiemelten:

1. szakszerûtlen és hibás banki tevékenységek,

2. kedvezõtlen gazdasági folyamatok,

3. korrupciós vagy egyéb bûncselekménybõl adódó hitelnyújtások eredeményei.

A közvéleményt felháborítja, hogy a költségvetés terhére konszolidációban részesített bankok luxuskörülményeket alakítottak ki. Vezetõik nyugati színvonalú jövedelmet élveznek, mely tényeket mind az állampolgárok, mind a parlamenti képviselõk már több ízben kifogásoltak.

Kérdezem miniszter úrtól:

1. Utólag megvizsgálták-e, hogy a konszolidált bankoknál történtek-e korrupciós hitelnyújtások?

2. A nagy veszteségeket produkáló bankoknál az indokolatlan költségfelhasználásokért, pazarlásokért a személyi felelõsség kérdését?

3. A különbözõ, nem állami szervezeteknek, valamint kedvezményezett magánszemélyeknek nyújtott indokolatlan kétes hitelnyújtásokat?

4. Történtek-e felelõsségrevonások, büntetõeljárás kezdeményezése?

5. A kormány kíván-e intézkedni a rosszul gazdálkodó bankvezetõk évi 5-15 milliós jövedelmének megszüntetésére?

Érdeklõdéssel várom miniszter úr válaszát. (Taps az ellenzéki képviselõk padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage