Kónya Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÓNYA IMRE (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! A Magyar Demokrata Fórum nem élt azzal a lehetõséggel, hogy a vitában részt vegyen és ott fejtse ki álláspontját. Ennek oka, hogy meggyõzõdésünk szerint az a rendszertörvény- módosítás, amit 1994-ben a Ház elfogadott, alkotmányellenes, erre vonatkozó álláspontunkat az Alkotmánybíróságnál egy kérelem formájában érvényesíteni szeretnénk. Erre még válasz nem érkezett, az Alkotmánybíróság nem tárgyalta meg az ügyet.

(18.20)

Úgy gondoljuk azonban, hogy a rendszertörvénynek az a módosítása, amely az ígérvényi rendszert megszüntette, tulajdonképpen a címzett- és céltámogatásokra vonatkozó alanyi jogosultságot szüntette meg, holott ez az alanyi jogosultság az önkormányzati törvényben rögzítve van. Ezt annak idején nem módosította tisztelt Ház.

Úgy gondoljuk, hogy a címzett- és céltámogatásokra vonatkozó alanyi jog olyan, az önkormányzatok gazdasági önállóságára és fejlõdõképességére vonatkozó biztosíték, amelynek a megszüntetése is alkotmányellenes és mindenképpen akadályozza azt a folyamatot, amely az elmúlt években megindult, és amelynek a lényege, hogy azt a különbséget, amely Magyarország egyes területei között megnyilvánul, a központi költségvetés eszközeivel igyekezzék csökkenteni.

Úgy véljük, hogy a rendszertörvény módosítása alapvetõen beszûkítette azt a lehetõséget, amely az elmúlt idõszakban viszonylag nagyobb mértékben állt rendelkezésre. Ezért nem vettünk részt a vitában. Természetesen a törvényjavaslatot megszavaztuk, mert nem akarjuk gátolni a kialakult szûk lehetõségek között az önkormányzatok ellátásának biztosítását.

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage