Farkas Gabriella Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FARKAS GABRIELLA (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Miniszter úr! Miniszter úr expozéjában azt mondta, hogy ez a törvényjavaslat valós kormányzati akaratot tükröz. Nem is vonom én ezt kétségbe, és nagyon jól tudom, hogy hatékony környezetvédelem csak akkor képzelhetõ el, ha nem különálló problémaként, hanem a termelési, értékesítési folyamat részeként kezeljük. Éppen ezért magam is állíthatom - és azt hiszem, frakcióbeli társaim is -, hogy hiszünk ennek a törvényjavaslatnak - ha törvénnyé válik - a többoldalú pozitív hatásában. Elsõsorban abban hiszünk, hogy a szennyezõ termékek használatát vissza fogja szorítani, korlátozza azt. Az is egy fontos hatás, hogy a környezetvédelemhez új forrásokat teremt. S nem elhanyagolható mellékhatása a törvény bevezetésének az, hogy a társadalom környezettudatosságát, szemléletét növeli, elõsegíti azt, hogy amikor az ember él ebben a világban, akkor õ maga mindent megtesz a jövõ nemzedékek jó, egészséges környezete érdekében.

Nyilvánvaló, hogy ezek mind olyan érvek, amelyek indokolják ezt a törvényt. Indokolják ezt a törvényt azok a körülmények is, amelyek az Európai Unióhoz való csatlakozási igyekezetünket jelentik. Mégis nekem nagyon komoly aggályaim vannak, és ezt feltétlenül el kell hogy mondjam. Most, ebben az idõszakban, amikor még ma késõ este is olyan dolgokról fog tárgyalni a parlament - és teszi ezt még néhány hétig -, amelyek igen jelentõsen és közvetlenül érintik a lakosság anyagi helyzetét, akkor most kap még egy törvényt, amely ugyancsak jelentõsen fogja érinteni az anyagi lehetõségeit.

Szeretném hangsúlyozni: tudom, hogy ez a törvény kell. De ha kell és nem húzhatjuk meg - elnézést a kifejezésért -, akkor azt sunyi megoldásnak érzem, hogy ezt tárgyaljuk este fél nyolckor, a nyilvánosság csaknem teljes mellõzésével. Ennek a törvénynek a bevezetéséhez úgy kellet volna nyúlni, hogy egy kicsit elõkészítõdjenek rá azok, akiknek a zsebére megy. Mert azt tudom, hogy a termékdíjat a termelõ, az importõr fizeti, de azt is mindnyájan tudjuk, hogy nyilvánvalóan ez a termék árában fog megjelenni, amit a fogyasztó fizet. És ezzel kapcsolatban van egy nagyon komoly aggályom. Sokszor voltunk már annak tanúi, amikor a törvényben egyébként indokoltan elõíródott központi áremelés azt a hatást érte el, hogy ebbe a törvényi lehetõségbe termelõk, forgalmazók becsomagoltak jóval magasabb áremeléseket. Nagyon jó volna - nem tudom ebben a pillanatban, hogy hogyan - ezt például megakadályozni.

A termékdíjköteles termékek körébõl csak a csomaglóanyagok termékdíját, azok megállapításának módszerét és mértékét szeretném kiemelni. A többin nincs mit vitatkozni. Talán annyit jegyeznék meg, hogy a használt, külföldrõl behozott gumiabroncsok termékdíja még talán lehetne ennél magasabb is, mindnyájan tudjuk, minek az érdekében: hogy azok a bizonyos gumihegyek ne legyenek akkorák.

A csomagolóanyagok termékdíjával kapcsolatban szeretném felvetni azt az egyébként már lappangó vitát, hogy súlyalapú termékdíj vagy az ûrtartalomhoz igazodó termékdíj a megfelelõbb és igazságosabb, vagy lehetséges lenne a kettõnek a kombinációja. A súlyalapú termékdíjat nagy hibának érzem, mert pontosan a mûanyag-érdekeltségeknek kedvez, szemben az egyébként - képviselõtársam által is említett - környezetbarát üveg használatával.

Hogy mennyi a díj mértéke, az szociális kérdés, az arányok pedig hosszú idõre el fogják dönteni, hogy a csomagolóanyag-ipar melyik ága válik uralkodóvá. Ez pedig - a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe véve - ennek a parlamentnek a felelõssége, amelyik errõl a törvényrõl szavazni fog.

Helyeslem azt és nagyon jó volna, ha majd a tárcajogszabályok elõsegítenék, hogy valóban ezek a díjak a környezetvédelmi célokat és csak ezt szolgálják.

Egyetlen aggályt szeretnék még megosztani önökkel. A termékdíjfizetés nyilvánvalóan ellenõrzést kíván - ez egy bonyolult rendszer lesz. Ezt az importtermékdíjnál a vámhatóság meg tudja oldalni, nem hiszek azonban abban, hogy a belföldi termékeknél a Központi Környezetvédelmi Alap kezelõje az adózás rendjérõl szóló törvényben foglalt ellenõrzési feladattal meg fog tudni birkózni. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage