Izsó Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

IZSÓ MIHÁLY (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr! Igen tisztelt Képviselõtársak! A T/953-as számú "Törvényjavaslat a környezetvédelmi termékdíjakról, továbbá egyes termékek környezetvédelmi termékdíjáról" címû törvénytervezethez kívánok most szólni a Független Kisgazdapárt részérõl, mint a Független Kisgazdapárt parlamenti környezetvédelmi bizottságának egyik tagja.

Dr. Baja Ferenc miniszter úr által 1995. április hónapban benyújtott törvénytervezet jelentõsen kapcsolódik a környezetvédelmi törvényhez. A társadalom technikai fejlõdésmenete maga után vonja nap mint nap az új technológiák bevezetését. Emiatt állandóan szükséges a környezetünk területén a társadalmi és technikai változásokat követõen a törvények folyamatos korszerûsítése. Jelen esetben arról van szó, hogy a törvénytervezet pontosítani kívánja az egyes termékek környezetvédelmi termékdíjait, illetve rendszabályozni, árképzésen és támogatáson keresztül, a fogyasztói szokásokat a környezetvédelem érdekében. Tekintettel arra, hogy Magyarországon még nincs hagyománya a piacgazdaság által való szabályozási rendszereknek, emiatt nagyobb szakértelmet és odafigyelést igényel a beterjesztett T/953-as számú törvénytervezet.

Ezért kiemelten meg kell állapítani, hogy Magyarország technikai színvonala az elmúlt négy évtized alatt jóval elmaradt atól a technikai színvonaltól, amelyet a polgári társadalmak környezetvédelmi igényei elvárnak. Szeretném felhívni a figyelmet arra a szemléletre, hogy a környezetvédelmi termékdíjakkal kapcsolatos tervezet csak megfelelõ szakértelem esetén lehet a fejlõdésmenet eszköze. Ellenkezõ esetben káros folyamatok okozója lehet egy szakszerûtlenül megalkotott törvény. Ezért megjegyezni kívánom, hogy a környezetvédelem egy csomagtörvény, amely elválaszthatlanul kapcsolódik a mezõgazdasági, az ipari, az erdei, a területfejlesztési, a vízgazdálkodási, a környezetvédelmi termékekrõl és egyebekrõl szóló törvényekhez, rendeletekhez, rendelkezésekhez, mármint ez a termékdíj. Ez a folyamat csak egységesen kezelhetõ racionálisan. A korábbi törvénytervezeteknél már elmondtuk azokat az érveket, észrevételeket, amelyekkel a polgárok érdekeit kívántuk képviselni.

A Független Kisgazdapárt küldetésének teljesítése érdekében a polgári szemléletet tartja elõtérben mint polgári, politikai, érdekképviseleti párt. A kormányzat által benyújtott környezetvédelmi csomagterv, hozzátéve a Bokros- féle gazdasági csomagtervet, meg kell mondanom, hogy a jelenlegi törvénykezési folyamatban csak a sok rossz közül a lehetõ legjobb lehetõséget keresi. Ezzel azt kívánom kifejezni, hogy a gazdasági rendszerre épülõ kormányzati törvénykezési folyamattal egyetértünk, de a tartalmával, a szemléletével nem, mert a jelenlegi kormányzat nem a polgár érdekében törvénykezik.

Az elmondottak alapján tehát csak olyan javaslatot, kiegészítést tudunk tenni, amely minõségben ugyan nem tudja megváltoztatni a tervezetet, mert ez a kormány feladata, de élve a lehetõséggel néhány észrevételt kívánok elõadni.

Alapvetõ feltételnek tartjuk, hogy a Környezetvédelmi Alap kezelõjének legyen felelõse, aki idõszakonként az elkülönített alapról tételszerûen beszámol. A törvény hatálya észrevételeink szerint a legnagyobb környezeti károkat okozó termékekre nem terjed ki, például a háztartási vegyi anyagokra. Ezen túlmenõen részletesebben szeretném tájékoztatni önöket a törvénytervezet 2. §-ának (3) bekezdés d) pontjában a csomagolóeszköz cím alatt szereplõ termékekrõl.

A termékdíjnak tükrözni kell a forgalomba hozott termék környezetkárosító hatását. A tervezet 2-es számú melléklete ezt igen elferdíti. Legújabb ismereteink szerint a 2-es számú mellékletben felsorolt termékek közül a legnagyobb környezetkárosító hatása a papírnak van, mert ez mint alapanyag, kitermeléskor mind a gyártás folyamán, mind pedig a csomagolóeszköz eldobása után is káros a környezetre.

A papírnál álljunk meg egy szóra! A papír cellulózból, fõleg facellulózból készül. Mivel a papír iránt igen nagy az igény, ezért igen jelentõs erdõt kell évente kitermelni. Hazánkban ez azt jelenti, hogy a mintegy 17-18 százalékos erdõsültségbõl igen nagy területek lesznek kitermelve. Jó lenne, ha hazánkban az erdõsültség 24-28 százalék lenne. Tehát a papír környezetkárosítása nemcsak akkor hat, amikor azt feldolgozzuk, vagy csomolóeszközként eldobjuk, hanem a feldolgozott fáknak elmarad a környezettisztító, oxigéntermelõ és széndioxid- feldolgozó haszna és szerepe. Például a fenyõnél egy tonna szerves anyag növekedéséhez 1800 kilogramm széndioxid-elvonás és 1400 kilogramm oxigénkibocsátás jön létre. Véleményünk szerint, csatlakozva Tamássy képviselõtársam véleményéhez, nem tartjuk helyesnek az egységes termékdíjat a PVC, a polivinil-klorid és a polietilén területén sem, hiszen ott tíz forint van megállapítva kilogrammonként, javasolnánk azt, hogy 8-12 arányban állapítsák meg, tekintettel arra, hogy lényeges minõségi és károsító különbségek vannak.

A másik nagy területtel sajnálatos módon nem foglalkozik a törvénytervezet, amely a Magyarországon felhalmazódott gépkocsironcsokra, karosszériákra vonatkozik. Igaz, a bontandó, selejtezett gépkocsiban, legyen az személy- vagy gépkocsi, sok termékdíjas rész van - például a gumi, üveg, akkumulátor stb. -, de marad a karosszéria, ami vasból, aluminiumból, rézbõl stb. áll, ezt is fel kellene valahogy dolgozni, illetve valamilyen formában begyûjteni. A közterület-fenntartókra nem ruházhatjuk át a roncsok begyûjtését pénzügyi elleszolgáltatás nélkül. A pályázati rendszer eddig nem vált be igazán, mert lassú és nehezen kezelhetõ. Arról nem is beszélve, hogy diszkriminatív jellegû, helyette állampolgári alanyi jogon javasoljuk a termékdíjak visszajuttatását a környezetre káros anyagok visszavevõje, deponálója részére, akinek feladata a megfelelõ szintû anyagok kezelése. Csak ezen feltétel teljesülése esetén szabadjon alanyi alapon visszaforgatni a termékdíjakat.

Egyúttal megjegyzem, hogy Svédországban, Németországban több évvel ezelõtt volt környezetvédelmi, illetve hasonló törvénytervezet, amely késõbb módosult, és ezért az ott szerzett tapasztalatokat is jó lenne feldolgozni. Bízom abban, hogy Magyarország is felzárkózik Nyugathoz, és a jövendõ kormányzat már sikeresebb környezetvédelmi és ehhez kapcsolódó csomagtervezetet fog tudni beterjeszteni. Köszönöm képviselõtársaim türelmét, hogy meghallgattak. (Taps az FKGP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage