Trombitás Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TROMBITÁS ZOLTÁN (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nem elõször kell ilyen kérdésben ügyrendi hozzászólással a Ház elõtt elmondanom a mondandómat. Már elõzõleg egyik képviselõtársunk, Hasznos Miklós kitûnõ beszédében is felhívta rá a figyelmet. De én úgy érzem, hogy külön ügyrendi felszólalást is megérdemel a kérdés, mert nem elõször fordul elõ. És itt hadd idézzem a Házszabály 97. §-ának (2) bekezdését, amely így szól: a törvényjavaslat és a módosító javaslat indoklásában meg kell jelölni az elfogadása esetén várható társadalmi és lehetõség szerint számszerûsített, becsült gazdasági hatásokat. Ennek a törvényjavaslatnak az indoklásában ezek a számszerûsített hatások a mi megítélésünk szerint nem felelnek meg az elvárásoknak, a Házszabály elvárásainak. Éppen ezért természetesen most sem kívánjuk megakadályozni a törvény tárgyalását azzal, hogy a Házszabályhoz való merev ragaszkodásunkkal próbálnánk bármiféle formai okokból akadályt támasztani, mert fontosnak érezzük a törvény tárgyalását, de mindenképpen felhívjuk a kormány figyelmét arra, hogy ez a passzus a Házszabály tárgyalása során tavaly júliusban nem az ellenzéki képviselõk kérésére, hanem kifejezetten a bizottságban részt vevõ kormánypárti képviselõk határozott kérésére került be a Házszabályba.

(20.10)

Akkor is elsõsorban MDF-es képviselõtársaink voltak azok, akik aggályukat fejezték ki ennek megvalósíthatóságával kapcsolatban, de elfogadtuk az õ érveiket, hogy lehetõség szerint szükség van az ilyen számszerûsített adatok megjelenítésére. Hasznos Miklós képviselõtársaim is utalt arra, hogy vannak ilyen adatok, és ezek az adatok valahol meg is jelentek, csak éppen a benyújtott javaslatban nem jelentek meg kellõ mértékben.

Ezért arra kérem a kormányt, amennyiben lehetséges, a késõbbiek folyamán jobban figyeljen arra, hogy ez a rendelkezés érvényre juthasson, és egyben sajnálatomat fejezem ki, hogy Gellért Kis Gábor képviselõtársunk nem hallgathatja az ülés jelen szakaszát, mert nincs jelen az ülésen.

Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage