Hoffmann Attila Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HOFFMANN ATTILA (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Én is csatlakozom Hasznos Miklós alelnök úr öröméhez, hogy végre környezetvédelmi törvények kerültek a tisztelt Ház elé - úgy is, mint a környezetvédelmi bizottság tagja, és úgy is, mint egy lelkes környezetvédõ.

Öröm az is - legalábbis úgy látom -, hogy ugyanazt akarják képviselõtársaim a kormánypárti és az ellenzéki oldalon, mégpedig azt, hogy ezek a törvények minél elõbb megszülessenek és elfogadásra is kerüljenek, még ha a Fidesz - nyilván a törvényt jobbító - 17 módosító javaslata be is kerül ebbe a törvénytervezetbe.

Tisztelt Képviselõtársaim! A kormány által beterjesztett környezetvédelmi termékdíjról, továbbá az egyes termékek környezetvédelmi termékdíjáról szóló törvényjavaslat általános vitájában két nézõpontból szeretném összefoglalni álláspontunkat. Mondanivalóm elsõ részében szeretném kiemelni a javaslat szükségességét és néhány, általam fontosnak ítélt tartalmi elemét. A második kérdéskörben néhány olyan szabályozási szakaszról kívánok szólni, amit a törvényjavaslat vitájában majd szükségesnek látok részletesebben érinteni, természetesen röviden, hiszen az idõ igencsak eljárt már.

A törvényjavaslat elõterjesztése idõszerû és szükséges, errõl Baja Ferenc miniszter úr és elõttem szóló képviselõtársaim is beszéltek már. A környezetvédelmi kerettörvény részeként valós gondokat fog megoldani. A hulladékgazdálkodás évek óta komoly gondokkal küzd. Örömmel hallottam, hogy a hulladékgazdálkodási törvény megalkotása is rövidesen megtörténik. A szemétlerakóhelyek lassan országszerte megtelnek, és új környezetbarát lerakóhely anyagi lehetõség hiányában nem épül. Hiszen - Tamássy képviselõtársam említette - közel 500 millió forintba kerül egy-egy hulladéklerakó elkészítése. A hulladékégetés környezetvédelmi szempontból nem a legjobb megoldás, de a budapesti szemétégetõ meglévõ kapacitása már most kisebb a szükségesnél, más ilyen nagy meg nincs az országban.

A hulladék mint másodnyersanyag hasznosításánál jelentõs a visszalépésünk még az elmúlt évtizedekhez viszonyítva is, hiszen a volt MÉH Tröszt vállalatai ezelõtt már húsz-harminc évvel a kommunális és ipari hulladék jelentõs részét szaktelepeiken feldolgozták - vas-, üveg, mûanyaghulladék, papír, kábel feldolgozása történt ezeken a szaktelepeken. S megoldották a szelektív hulladékgyûjtés nagy részét is, amit ma nem mondhatunk el magunkról.

Ezeknek a hulladékoknak a jelentõs része ma anyagi fedezet híján a környezetet terheli. Az ország minden területén az engedély nélküli és spontán lerakóhelyek létesítése folyik, veszélyeztetve a lakosság egészségét, csúfítva és szennyezve környezetünket. Errõl képviselõtársaim is nagyon sokat tudnának mesélni. Én csak azt tudom elmondani, hogy az egyéni választókerületemben, Budapest XVII. kerületében is legalább nyolc-tíz óriási gumilerakóhely van, amelyek környezetvédelmi szempontból nem éppen megfelelõek.

A termékdíj bevezetésének céljai a következõk:

1. A szennyezõ termékek fogyasztásának visszaszorítása vagy kiváltása környezetkímélõ, környezetbarát termékekkel.

2. A környezetvédelmi feladatok igencsak szûkös forrásainak megteremtése, legalábbis részben.

A törvénytervezet céljánál a prioritás sorrendje nem lehet csak a pénzügyi források bõvítése, hanem a környezetvédelmi szempontoknak is legalább azonos súllyal kellene és kell is szerepelnie a törvényben.

A törvényjavaslat jól követi az európai környezetvédelmi szabályozást és gyakorlatot. Feltételezi a környezetvédelmi kerettörvény meglétét, felépítése, szerkezete logikus, néhány fejezete azonban csak részletesebb indoklással értelmezhetõ.

Most a második kérdéskörrõl szólnék, errõl is csak röviden. A törvényjavaslat a környezetet terhelõ termékek közül a gumiabroncsokra, a csomagolóeszközökre és a hûtõberendezésekre, valamint a hûtõközegekre vonatkozó termékdíjak bevezetését javasolja. Ezzel kapcsolatban több képviselõtársam joggal tette fel a kérdést: tulajdonképpen miért erre a négy termékre vonatkozik ez. Kiss Róbert is foglalkozott ezzel. Nyilván azt is elmondtátok, hogy akkumulátorra, szárazelemre, kábelre, festékekre stb. is vonatkozhattak volna ezek a javaslatok. Úgy tudom, a válasz nagyon egyszerû: ez készült el a kormány részérõl, a többi termékre vonatkozóan a törvényjavaslat kidolgozás alatt van. A mostani négy termék volt környezetvédelmi szempontból is talán a legfontosabb.

A törvény elfogadása esetén társadalmi-gazdasági-lakossági fogadtatása várhatóan kétféle lesz, egyrészt elfogadják - legalábbis szerintem - a környezetvédelmi szempontokat, másrészt pedig a gyártók, forgalmazók a termékdíjat beépítik a termékek árába, és ez várhatóan árnövekedést okoz. Azt is hallottuk, hogy a számítások szerint ezek nem lesznek jelentõsek.

Megjegyzésre érdemes még, hogy a termékdíjtételek számítására nincs indoklás. Valóban. A módosító javaslatoknál valószínû, hogy az egyes termékeknél a differenciálás jelentõs vitákra készteti majd tisztelt képviselõtársaimat.

Az egyes termékek környezetvédelmi termékdíjánál véleményem szerint is döntõ szempont kell legyen az, hogy maga a termék veszélyes hulladékot tartalmaz-e - ez csomagolóanyag esetén fém vagy üveg -, az elhasznált termék lerakására, gyûjtésére, feldolgozására van-e már hazai gyakorlat és alkalmazott technológia. Kérdés az is, hogy mi van akkor, ha fizettek termékdíjat, de megoldatlan a veszélyes hulladékot tartalmazó termék kezelése.

A termékdíjak befizetése szigorú feltételekhez és határidõkhöz van kötve. Ez jelentõs ellenõrzési és adminisztrációs feladatnövekedéssel jár, aminek nyilván költségvonzata van - hogy mennyi, azt most még nem tudjuk.

Végül kérdés: a termékdíj bevezetésének azon célkitûzése, hogy ösztönözzön a környezetszennyezõ anyagok kiváltására, illetve visszaszorítására, megfelelõ széles nyilvánosságot kap-e, mivel az eredeti célját csak így tudja elérni. Ebben Farkas Gabriella képviselõtársammal maximálisan egyet is értek. Úgy gondolom, minden környezetvédelmet szolgáló törvény polgárbarát.

Tisztelt Képviselõtársaim! Összességében támogatjuk és fontosnak tartjuk a környezetvédelmi termékdíjról, továbbá az egyes termékek környezetvédelmi termékdíjáról szóló törvényjavaslat elfogadását.

(20.20)

A megfelelõ módosító javaslatok beépítése után egy, az Európai Unió gyakorlatába is jól beleilleszthetõ, természeti erõforrásokkal való gazdálkodást jól segítõ törvényt fogunk elfogadni. Ehhez kérem tisztelt képviselõtársaim segítségét, támogatását. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage