Koltai Imre Tartalom Elõzõ Következõ

KOLTAI IMRE (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtáraim! Ígérem, hogy nagyon rövid leszek. Szeretném röviden elmondani, hogy a törvényjavaslat céljával, a szabályozás módjával, a termékek körével, a díjakkal, a díjak mértékével és az eljárási szabályokkal egyetértek.

Amirõl néhány megjegyzést szeretnék tenni, az elsõsorban a befolyt összegek felhasználásával kapcsolatos néhány dolog. Öt rövid megjegyzésem lenne. Az egyik a felhasználásokkal kapcsolatban, ez a 6-7. § témája. Minden esetben támogatásról van szó. Itt többféle termékrõl van szó. Szeretném, ha képviselõtársaim gondolnának például a gumira, hogy ennek a gyûjtése, tárolása, szállítása, újrafeldolgozása vagy megsemmisítése nem is képzelhetõ el másképpen, mint piaci alapon, vállalkozásokkal kötött szerzõdésekkel. Ilyen konstellációban a támogatás szó önmagában véve nem igazán jól hangzik. Meg kell mondjam, hogy a miniszter úr az expozéjában erre a dologra már rámutatott. Ezt egy kicsit errõl az oldalról kellene nézni.

A második megjegyzésem azzal kapcsolatos, hogy a rendszeres támogatás legfeljebb három évre nyerhetõ el, mondja a 7. §. Tessék arra gondolni, hogy bizonyos fajta megsemmisítéshez, energetikai hasznosításhoz, elégetéshez adott esetben 50-100 milliós beruházásra van szükség. Nincs olyan vállalkozó, aki, ha csak három évig biztosított ez a tevékenység, ilyen beruházásokra hajlandó, még akkor is egyébként, ha a másik oldalról netántán ehhez támogatást kap. Én erre egyébként módosító javaslatot is nyújtottam be, majd akkor ezt részletesen meg fogom indokolni.

A másik, inkább csak kérdés, hogy kell-e éves támogatási irányelv. Meggondolandónak tartom.

Ugyancsak meggondolandónak tartanám, hogy az üzemanyagoknál nem lenne-e helyesebb a fogyasztói ár százalékában meghatározni a termékdíjat.

A másik, amire inkább a figyelmet szeretném felhívni, mert hiszen néhány utólagos vagy kiegészítõ kormányrendelet és egyéb végrehajtási utasítás lesz ennek a következménye: arra nagyon kellene vigyázni, hogy a majdan elfogadandó vagy elfogadott törvény végrehajtásának "infrastruktúrája" - ellenõrzése, nyilvántartása, a bevezetéssel kapcsolatos költségek -, e rendszer felépítése lehetõleg takarékos legyen, nehogy mondjuk a díj jó részét vagy netántán nagy részét elvigye.

Egy rövid megjegyzésem lenne Izsó Mihály képviselõtársam polgárosodással kapcsolatos felvetésére. Az én víziómban a polgárosodás vagy a polgári magyarosodás Magyarországában ugyanúgy benne van a tiszta, rendezett környezet, mint más olyan értékek, amelyek egy polgári társadalmat jellemeznek. Úgy gondolom, a termékdíj ehhez kis segítséget nyújt. Köszönöm szépen a türelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage