Baja Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BAJA FERENC környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter: Tisztelt Ház! Valóban csak két dologra szeretnék regálni ezen a késõi órán, ami több alkalommal elhangzott.

Az egyik az alapok és az alapokhoz kötõdõ források felhasználása, irányelvek és egyebek. Azt hiszem, abban egyetérthetek Miklós László képviselõtársammal: minket valóban nem az érdekel, hogy hogyan szedik be ezt a pénzt, minket az érdekel, hogy az alap önmagában, külön létezzen a költségvetéstõl. Sajnos az a helyzet, hogy nem vállalta az APEH a környezetvédelmi termékdíjnál a beszedést, ez kényszerített bennünket arra, hogy egyelõre csak azt tudtuk megjelölni, mi magunk fogunk rá vállalkozni. Abban az esetben, ha az APEH ezt vállalja, mi nagyon szívesen átadjuk ezt a feladatot, nem akarunk párhuzamos bürokráciát kiépíteni. S tulajdonképpen egyet is értek azzal, hogy indokolt lenne akár mondjuk az üzemanyag esetében is ilyen típusú racionalizálást elvégezni.

Azt viszont ajánlom a képviselõk szíves figyelmébe: mi természetesnek tekintjük azt, hogy az alapokról szóló törvényben tud a parlament rátekinteni arra, hogy a Környezetvédelmi Alap felhasználása milyen formájú legyen. Ezek a termékdíjak mind a Környezetvédelmi Alapba kerülnek, biztosított tehát a parlament ellenõrzési lehetõsége, és biztosított az, hogy a szükséges módosításokat itt maga a parlament minden évben elvégezheti. Bizonyos ajánlásokra azért van szükség, mert nem minden esetben tudjuk a forrást és a célt megfelelõen összehangolni. Ugyanakkor mi ragaszkodni szeretnék ahhoz természetesen, hogy csak pályázati alapon lehessen az alapokból forrásokhoz jutni. Helyesen azonban csak akkor lehet egy pályázati rendszert kiírni, ha a megfelelõ forrás és a célrendszer olyan arányban van egymással, hogy feleslegesen ne pályáztassunk bizonyos területeken.

A másik, amire szeretnék reagálni, Pálos Miklós képviselõtársamnak a gumiabroncshoz kötõdõ megjegyzése, amivel mélységesen egyetértek. S szeretném tájékoztatni felvetéséhez kötõdõen õt is és a tisztelt Házat is, hogy a kormány döntésének megfelelõen újra kell szabályozni a gumiabroncsok importját. Nagyon sok visszaélés következett be az elmúlt idõszakban és valóban jelentõsen hozzájárultak az elmúlt évben ahhoz, hogy nagyon sok gumiabroncs maradt szanaszét az országban és ahhoz is, hogy nagyon veszélyes állapotban használták ezeket a gumiabroncsokat.

Itt pontosabban kell meghatározni azt, hogy mi az, ami még Magyarországon hasznos lehet. Nem motiválja a kormányt a teljes tiltás, pontosan azért, mert tisztában vagyunk azzal, hogy Magyarországon szükség van olcsó gumiabroncsokra, esetenként szükség van ezeknek az újrafutózására is, de az eddigieknél szigorúbb szabályozást kívánunk bevezetni. Azzal is egyetértek egyébként, hogy a feldolgozásnál a gumiabroncs-termékdíjból befolyó összegnél figyelemmel kell lennnünk arra, hogy bizony itt egy nagyon komoly technológiát kell bevezetni, és ehhez kötõdõen nem indokolt, hogy nagyon-nagyon sok helyen építsük ki az országban ezt a feldolgozást, hanem nagyon is az indokolt, hogy régiónként egy-két helyen, de valóban modern technológiával biztosítsuk azt, hogy a gumiabroncsokat korszerû módon kezeljék - vagy fûtési eljárással vagy darálással, ez végül is már valóban a szakemberek dolga.

Befejezésül az általános vita keretében még egyszer szeretném megköszönni a javaslatokat. Egyetlen olyat sem érzékeltem, amely ne lenne akceptálható a kormányzat részérõl; ezek a céljainknak megfelelnek. Még egyszer és újólag arra szeretném önöket kérni, hogy azokon a bizottsági vitákon, ahol a csomagolóanyag-ipar képviselõi is megjelennek és próbálnak majd érvelni azoknál az egyébként általunk is vitatott kérdéseknél, amikor a mûanyagok tovább osztályozása merült föl igényként, akkor hallgassák meg majd a szakma, a forgalmazók javaslatait, hogy miért döntöttek e mellett a verzió mellett. Mi természetesen készek vagyunk azokat a javaslatokat elfogadni, amelyek egyébként a törvény célját szolgálják.

Még egyszer köszönöm szépen, hogy ezen a késõi órán szerintem még nagyon is sokan megtisztelték figyelmükkel a környezetvédelem ügyét. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage