Salamon László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SALAMON LÁSZLÓ (MDF): Tisztelt Országgyûlés! Én a felszólalásommal Balsai István képviselõtársam alkotmányos megközelítésére szeretnék ráerõsíteni és további hangsúlyt adni, mert olyan kérdésrõl van szó, hogy nagyon szerencsétlen lenne, és én azt mondanám, hogy alkotmányos fejlõdésünk szempontjából komoly hátrányt jelentene, ha azzal a lendülettel, amivel ezt a csomagot a Ház igyekszik kezelni, ezen keresztülszaladnánk.

Tudniillik mirõl beszélt Balsai István? Én ezt megpróbálom most a lényegét illetõen rövidebben megfogalmazni. Arról, tisztelt Országgyûlés, hogy az illeték a jogi természeténél és jellegénél fogva adó. Az adónak egy sajátos formája, amely azt az elnevezést viseli, hogy illeték. Az államigazgatási eljárási díj pedig nem más, mint az illetéknek egy sajátos formája.

Tehát ebbõl a szillogizmusból következik, hogy amirõl itt szó van, az, kérem, egy adóforma. Az adónak egy esete. Az adónak egy fajtája. Ezen nem változtat az, hogy milyen szolgáltatás fejében, ellenében tesz szert az adott adónemre, az adott adófajtára az állam. Hiszen az adónak az a morális alapja, hogy az állam mint közhatalmi szervezet vagy mint közigazgatási szervezet, vagy mint bíróság, most mindegy, hogy melyik államhatalmi ágat tekintjük és vesszük alapul, a társadalom számára szolgálatásokat teljesít. Közigazgat, igazságszolgáltatási tevékenységet folytat, adott esetben az ingatlan- nyilvántartás tekintetében egy sajátos közigazgatási tevékenységet visz, aminek a gyakorlásában bizonyos bírói természetû funkciót is ellát. Utalok itt arra, hogy korábban bíróságok részét képezõ hatóság volt a telekkönyvi hatóság, és a telekkönyvi eljárásnak részét peren kívüli eljárások is képezték, illetve maga a telekkönyvi eljárás egy peren kívüli eljárásnak minõsült. A változás e tekintetben, nem akarok történeti részletekben elveszni e kérdésnél, pusztán annyi, hogy ez az eljárás, ami egy sajátos peren kívüli bírósági eljárás volt, a földhivatali szervezetbe való betagolás folytán egy sajátos közigazgatási eljárássá vált. De én úgy gondolom, hogy mindenfajta elllenszolgáltatás annak a közhatalmi szervezetnek, annak a közigazgatási szervezetnek, amely közhatalmi, hatósági tevékenységet folytat, sajátos funkcióját teljesíti, a pénzügyi jog fogalma, filozófiai fogalma értelmében adónak minõsül. Márpedig Magyarországon, Szabad Györgyöt kérem, pontosítson, ha tévedek, az Aranybulla óta az adókivetés joga a törvényhozás joga és a Magyar Országgyûlés joga és hatáskörébe tartozik. És a jelenlegi megoldásunk és a jogalkotási törvény is teljesen egyértelmûen az adókivetés jogát, hatáskörét az Országgyûlés, a törvényhozás hatáskörébe teszi.

(21.30)

Úgy gondolom, itt egy olyan jog érintésérõl van szó - bizonyos értelemben játszva a szavakkal -, ahol egy jogállami garanciát tenne félre a magyar Országgyûlés, ha túltenné magát ezeken a megfontolásokon. Nyilvánvaló, hogy a történelmi vonulat inkább érdekesség, de azért rámutat arra, hogy egy alapvetõ, és tulajdonképpen a jogállamiság történetiségén túlnyúló - a középkorba túlnyúló - természetes jogról és jogmegvonásról volna itt szó.

Nagyon kérem tisztelt képviselõtársaimat, mérlegeljék azt, hogy azok a módosító javaslatok, amikre Balsai István hivatkozott, nem is ellenzéki képviselõktõl származnak. Tehát igazán nem lehet azt mondani, hogy valamiféle ellenzéki indíttatású akadákoskodásról lenne szó - nem mintha egyébként elfogadnám az ilyen megközelítést és az ilyen értékelést.

Nagyon kérem, azt is vegye tekintetbe a tisztelt Országgyûlés, hogy az alkotmányügyi bizottság - amely bizottságban, mint minden bizottságban, ott van a kormánytöbbség - ezeket a módosító javaslatokat támogatta. Kérem, hogy ezt kezeljék súlyuknak megfelelõen, mert úgy gondolom, hogy a parlamenti erõviszonyok ismeretében, a módosító indítványt elõterjesztõk személyére és a bizottság döntésére is tekintettel, egyértelmûen tisztában kell lennünk azzal, hogy itt egy olyan jogi kérdésrõl van szó, amelyben az ebben járatos képviselõtársak pártkülönbségre tekintet nélkül értenek egyet.

Erre tekintettel a magam részérõl teljes mértékben megtámogatom ezeket a módosító indítványokat, és kérem, hogy a tisztelt Országgyûlés ennek megfelelõen hozza meg döntését ebben a részkérdésben.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage