Héthy Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HÉTHY LAJOS munkaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Urak! Nem vállalkozom arra, hogy megelõlegezzem, mit gondolnék a mostani törvényjavaslatról egy csendes téli estén, kandalló és pipa mellett. Nemcsak azért, mert pipám van, kandallóm nincs, hanem azért is, mert úgy gondolom, hogy amit akkor gondolnék, feltehetõleg azt gondolom most is. Nem hiszem, hogy egy kormányzati pozíció teljesen megfosztana bennünket attól a képességtõl, hogy bizonyos távolsággal, összefüggéseikben szemléljük a dolgokat.

Ezért mindenekelõtt szeretném megköszönni Surján képviselõ úrnak, Gyõriványi képviselõ úrnak és a többieknek is azt, hogy elmondták a véleményüket a törvénymódosítási javaslatról, függetlenül attól - és ez azt hiszem, természetes -, hogy kritikusak voltak vele szemben, esetenként ezek a vélemények lesújtóak voltak. Azt hiszem, hogy egy olyan problémával állunk szemben, aminek a megoldásában, a megoldás keresésében mindenképpen közös gondolkodás szükségeltetik, ez a vita is része volt ennek. Közös gondolkozás szükségeltetik azért, mert a magas munkanélküliség egy hallatlanul nehéz probléma, azért, mert igen leszûkült eszközökkel kell megpróbálni megbirkózni vele, és azért, mert a rendelkezésünkre álló nemzetközi minták nemigen követhetõk. Csupán néhány kardinális pontra szeretnék visszatérni.

Az egyik: nem állítottuk azt, hogy itt egy átfogó, koncepcionális módosításról van szó. Épp egy szûk módosításról van szó. Ugyanakkor hangsúlyozni szeretnénk, hogy ezt a módosítást jelentõs elemzések, tapasztalatok, számítások támasztják alá. Ilyet minisztériumunk hátterében sokan végeznek, egy jelentõs nemzetközi program is mûködik ezen a területen. Egyébként a tisztelt képviselõ urak, mindegyik frakció hatalmas mennyiségû ilyen anyagot kapott meg a minisztériumtól, ami azt hiszem, hogy elolvasható. Összefügg a csomag a stabilizációs intézkedésekkel. Ugyanakkor két dolgot kell hangsúlyozni.

Az egyik az, hogy ezektõl függetlenül is szükségesnek tartja a minisztérium azokat a módosításokat, amelyeket elõterjeszt, azért, mert a foglalkoztatáspolitika egyébként nem lenne finanszírozható, azért, mert a foglalkoztatáspolitika területén is rengeteg a pazarlás. Sajnos azok az eszközök, amelyek évekkel ezelõtt kimunkálásra kerültek, nem vetettek, nem vethettek teljes mértékben számot a költségigényekkel, a hatékonysággal. Merõ véletlen, hogy ezeket az eszközöket az elõzõ kormány idején dolgozták ki és vezették be, és erre a kormányra hárul az a feladat, hogy bizonyos szigorításokat hajtson végre. Nem titkoljuk egyébként, hogy szigorításokról van szó, szükséges szigorításokról, de olyanokról, amelyek reméljük, hogy egyúttal a társadalom igazságérzetével is találkoznak.

Érdekegyeztetés. Öröm számomra, hogy az ellenzék ilyen mértékben lelkén viseli az érdekegyeztetés sorsát. Úgy gondoljuk, hogy az érdekegyeztetésnek a kormány is megfelelõ jelentõséget tulajdonít, eziránt elkötelezett. Ugyanakkor tudatában vagyunk annak, hogy az érdekegyeztetés területén komoly problémák, nehézségek vannak, és úgy gondoljuk, hogy errõl a szociális partnereknek és a kormánynak is el kell gondolkozni. Ebben az összefüggésben, azt hiszem, csupán részletkérdés az, hogy a foglalkoztatási törvény módosításáról, a munka törvénykönyve módosításáról nem sikerült megállapodni. Egyébként mi magunk sem lelkesedünk a Munkaerõpiaci Bizottság jogosítványait korlátozó klauzúráért, és ma is folynak a tárgyalások a szociális partnerekkel annak érdekében, hogy találjunk egy alternatív, kölcsönösen elfogadható megoldást. A munka törvénykönyve módosításáról is változatlanul folynak a konzultációk.

Végül, ami a feketemunkát illeti, jogosak a felvetések, hogy az FLT módosítása valóban csak a külföldiek hazai foglalkoztatásával foglalkozik. Ugyanakkor szeretnék emlékeztetni arra, hogy a minisztérium, illetve a kormány dolgozik egy munkaügyi ellenõrzéssel kapcsolatos törvényjavaslaton, és szándékaink szerint ez kellõ súllyal fogja kezelni a hazaiak feketefoglalkoztatását is.

Végezetül még egyszer szeretném megköszönni a tisztelt képviselõ urak észrevételeit, kritikáját és a figyelmüket. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalról.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage