Kovács Kálmán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KOVÁCS KÁLMÁN (KDNP): Köszönöm a szót, elnök asszony.

Természetesen nem a parlamentnek a feladata illemtanórát tartani, s nekem sem feladatom, hogy nyelvtanórát tartsak itt képviselõtársaimnak. (Bekiabálás a bal oldalról: Nem is tudnál!) Az majd kiderülhet a késõbbiek folyamán.

Annyit azért szeretnék elmondani, ha a nevét és a keresztnevét mondjuk, tehát X, Y és a keresztnév, akkor az egy udvarias megszólítási forma. De arról a formában, amelyet kifogásoltam, bármely nyelvészt megkérdezhetünk..., én ugyan nem vagyok nyelvész, de azért annyira ismerem a magyar nyelv szabályait. Én ugyanis Magyarországon jártam iskolába, sõt, az egyetemet is Magyarországon végeztem.

Tehát ennyit szerettem volna elmondani.

Tisztában vagyok azzal, hogy mely esetekben pejoratív és mely esetekben nem. Két esetet hoztam fel. Különösen kifogásoltam, amikor államtitkár asszony Rapcsák András képviselõ urat per Rapcsák úrnak szólította. Az igenis pejoratív értelmû volt.

Azt kértem kedves képviselõtársaimtól, inkább próbáljuk meg a "képviselõ úr" megszólítást használni vagy pedig a teljes nevet mondjuk. Azzal egyébként egyetértek, hogy a teljes név egyáltalán nem pejoratív értelmû. (Folyamatos zaj van a teremben.)

Ezt mindenképpen el kellett mondanom, mert ha ezeket a dolgokat nem mondjuk el a parlamentben, akkor olyan síkra ...

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage