Gaál Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

GAÁL GYULA (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök asszony. Hölgyeim és Uraim! Én valóban szeretnék visszakanyarodni a pótköltségvetés kérdéséhez, s itt Barsiné Pataky Etelka képviselõtársunknak és Boross Péternek egy-egy megjegyzéséhez.

Barsiné képviselõtársunk azt mondta, hogy tettek javaslatot az MDF nevében. Õ vezérszónokként valóban több dologról beszélt. Kiemelte az exportösztönzéssel kapcsolatos kérdést, az ÉT-vel, illetve a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel való megállapodást és az antiinflációs politika szükségességét. Azt szeretném mondani, hogy ezek mindegyike nem valami különálló dolog, a Bokros-programnak szerves része. Az exportösztönzéssel kapcsolatban elég, hogyha most a két percemben utalok a forintleértékelésre, utalok az importvámpótlékra, amely kérdésekben egyébként a korábbi kormány egy minisztere és jelenleg is aktív gazdaságpolitikusa is támogatólag és elég határozottan lépett fel ilyen értelemben éveken keresztül.

Másodszor: ez a kormány kezdeményezte és szorgalmazta az ÉT-megállapodást. Hogy nem jött létre, azért nemcsak a kormányban kell keresni a hibát. Továbbra is szeretné megkötni ezeket a megállapodásokat, ha nem is sikerült globálisan, akkor legalább részterületenként.

Ez a kormány szeretne a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel megegyezni. Ehhez viszont az kell, hogy a folyó fizetési mérleg csökkenjen; ez belsõ keresletélénkülésre, olyan magas importtartalom mellett, amilyennel a magyar gazdaság mûködik, elképzelhetetlen. Az, ami növekedés volt az elmúlt idõszakban, belsõ fogyasztásra építõen, nagyon magas importtartalommal, menthetetlenül a fizetési mérleg gyorsuló romlásához vezetett. Ezt a folyamatot kellett megállítani és kell megállítani ahhoz, hogy valóban meg lehessen egyezni a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel.

S egy utolsó megjegyzésem: Boross Péter úr ismételten tévesen állította azt, hogy a tõkebeáramlás leállt az országban. Az év elsõ negyedévében meghaladta a tõkebeáramlás a tavalyi év elsõ negyedévét, ahogy erre Pál László miniszter úr utalt. Érdemes meghallani ezt az információt, ezek tények, s nem érdemes úgy beszélni róla, mint hogyha nem lenne. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage