Barsiné Pataky Etelka Tartalom Elõzõ Következõ

BARSINÉ PATAKY ETELKA (MDF): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Az exportösztönzés vonatkozásában valóban a Magyar Demokrata Fórum elismeri azokat a törekvéseket, amelyeket ebben az irányban a kormány kifejt. Ugyanakkor szeretnénk felhívni a figyelmet arra; ahhoz, hogy jelentõs, a költségvetés hiányát valamilyen módon befolyásoló olyan plusz exportbevételek legyenek, amelyekkel a kormány számol, új exportpiacok kellenek. Ennek a megteremtése azonban nem megy azokkal az intézkedésekkel, amelyek a csomagban szerepelnek. Nyilvánvalóan számtalan olyan, a kormányhatározatban szerepelt intézkedés végrehajtásáról van szó, ami hozzásegíti a vállalkozókat ahhoz, hogy valóban új exportpiacokat tudjanak maguknak kiépíteni.

Másodszor: a folyó fizetési mérleget, a pótköltségvetés hiányát 3 százalékban határozta meg a bruttó nemzeti jövedelemre vetítve. Szeretném felhívni a képviselõ úr és a tisztelt Ház figyelmét a következõre: a maastrichti szerzõdés értelmében az Európai Unió tagállamainak írják elõ a 3 százalékos deficitet. Úgy gondolom, amikor Hollandia megcélozza, hogy a 3,7 százalékot érje el - uraim és hölgyeim, nem tévedés, nem a 3 százalékot, a 3,7 százalékot! -, akkor azt gondolom, hogy semmiféle nemzetközi szervezet nem követelheti meg az átalakulóban lévõ magyar gazdaságtól, hogy a maastrichti szerzõdésben végpontként megjelölt 3 százalékos deficitet elérje még ebben az évben, ezzel a pótköltségvetéssel. Ez tehát nem lehet akadálya annak, hogy a nemzetközi szervezetekben megfelelõen és határozottan képviseljék Magyarország érdekeit.

A tõkebeáramlással kapcsolatban nem kívánnék hozzászólni, mert az egész Ház elõtt ismert az, hogy az a 150 milliárd, ami szerepel a pótköltségvetésben, bizony meglehetõsen bizonytalan. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage