Varga Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Tisztelt Ház! Az elõbbi hozzászólás, mármint az elõbbi rendes hozzászólás több elemével is vitatkoznék, de idõ hiányában most csak kettõre kívánok reflektálni, hogy ez ne vigye el rossz irányba a vitát.

Az elsõ kérdés, amit a szónok föltett, hogy miért van szükség pótköltségvetésre. Erre nem kaptunk választ. Indirekt módon azt a választ kaptuk, hogy a március 12-ei kormánydöntések miatt van szükség erre a beterjesztett törvényjavaslatra. Azt hiszem, a kijelentés csak félig igaz. Hiszen az igazi baj vagy az igazi ok, ami miatt mindenképpen módosítani kellett volna ezt a költségvetést az, hogy három hónap után oly mértékben tértek el egymástól a költségvetésben tervezett és tényleges folyamatok, hogy ez mindenképpen indokolta egy ilyen törvényjavaslat beterjesztését.

Ennél fontosabb a másik kijelentés, amire reagálni szeretnék, miszerint minden bajok okozója az adóbevételek elmaradása, be nem fizetése, a vállalkozók adókikerülése és általában az adócsalás. Roppant kellemetlen dolognak tartottam, amikor a jómúltkorában egy parlamenti vita során itt a 600-as Mercedes-ek tulajdonosai merültek fel, mint a potenciális adócsalók, adóbûnözõk. Én itt azért némileg disztingválnék és különbséget tennék adócsalás és feketegazdaság között, mert két különbözõ dologról van szó. Az egyik egy nyilvánvaló törvényi korlátokat áthágó lépés, amire megvannak a szükséges törvények és van olyan törvényeket betartó végrehajtó hatalom, amely rendelkezik ezeknek a betartatásáról. Gondolom, nem véletlen, hogy most az APEH és a VPOP ebben a pótköltségvetésben külön támogatást kapott a kormánytól ezekre az intézkedésekre. Ettõl különbözik a feketegazdaság ellen vívott küzdelem, amelyet szerintem nem ez a pótköltségvetés fog igazából megindítani vagy folytatni, hanem ehhez további kormányzati lépésekre volna szükség. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage