Ungár Klára Tartalom Elõzõ Következõ

UNGÁR KLÁRA (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök asszony. Én nem szívesen mennék abba bele, hogy a pénzügyminisztert említettem-e az önkormányzati gazdálkodással kapcsolatban. Azt gondolom, hogy elég sokszor ismételtem az elmúlt 15 percben bizonyos mondatokat, amelyeknek az volt a lényege, hogy a parlamentnek és a kormánynak olyan jogi és gazdasági környezetet kell teremteni, amelyben az önkormányzatokat arra kényszeríti, arra ösztökéli, hogy vizsgálják felül az intézményi hálózatukat és annak finanszírozását. Nagyon sajnálom, ha csupán a pénzügyminisztert hallotta ki a fölsorolásból.

Varga úrnak viszont azt szeretném mondani, hogy nem tartom a legfairebb politikai eszköznek azt, hogy valaki beszél, és utána saját szavainkkal elmondjuk, hogy a másik mit mondott, de utána mégsem azt mondjuk, amit a másik mondott. Nem hiszem, hogy ennyire félreérthetõ volt, amit az elmúlt 15 percben mondtam, de akkor megismétlem a fontosabb mondatait.

(12.00)

Fontosabb mondatai az elõzõ beszédemnek úgy szóltak, hogy nem csoda, hogy ebben az országban az emberek nem fizetnek adót. Azért nem fizetnek szívesen társadalombiztosítási járulékot, mert nem érzik, hogy ellenszolgáltatást kapnak érte, nem érzik, hogy jogos, igazságos, hogy a mértéke megfelelõ lenne.

Azért beszéltem arról a társadalmi játszmáról, ami folyik, arról a társadalmi helyzetrõl, hogy bûvös körbe kerültünk, hogy kialakult egy szolgáltatóhálózat, hogy kialakult egy adószint, erre a lakosság, az adófizetõ igazságérzetében teljesen megerõsödve reagál - még azt a félmondatot is hozzátettem, talán elkerülte a figyelmét, hogy én jogosnak érzem ezt a rekaciót -, úgy reagál, ami a költségvetés készítõinek a szempontjából nem teszi lehetõvé, hogy a költségvetési egyensúlyt megteremtsék.

Nagy tisztelettel kérem Varga képviselõ urat - a következõkben persze azzal is lehet a képviselõ beszéde közben foglalkozni, hogy Gellért Kis Gábor nincs jelen -, egy picivel több figyelmet fordítson arra, amit az elõbb mondtam, s ha úgy reagálna, az nagyobb örömmel töltene el. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage