Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót. Igen tisztelt Elnök Asszony! Igen tisztelt Képviselõtársaim! Ki kell mondjam, a Független Kisgazdapárt országgyûlési képviselõcsoportja nevében kifejezetten felelõtlenségnek minõsítem, ha a magyar külsõ államadósságot a nagypapa kártyaadósságához hasonlítja ebben a Házban bárki is.

Mi úgy gondoljuk, hogy ennek az adósságnak a tényleges létét joga van ennek a Háznak megismernie, már csak azért is, mert hiszen az 1990-tõl 1994-ig terjedõ ciklusban elfogadott a Ház egy ezzel kapcsolatos indítványt, amit én magam terjesztettem elõ, azonban a Háznak a mai napig nem sikerült megismernie az államadósság tényeivel kapcsolatos adatokat. Ez tehát a kisgazdapárt felvetése következtében ma is aktuális kérdés.

Mi nem azt mondjuk, hogy megtagadunk bármiféle adósságfizetést, hanem azt mondjuk; meg kell vizsgálni, hogy ténylegesen egy idegen katonai nagyhatalom megszállása alatt keletkezett tartozás jogilag mennyiben terheli a megszállt országot. Úgy gondoljuk, ebben a kérdéskörben egy gondos vizsgálat minden vezetõnek a feladata, aki az ország irányításában lehetõséget kap. Mi külön is rámutatunk arra, hogy természetesen az egész kérdéskomplexumot nem az adósság megtagadása szempontjából, hanem az adósság menedzselhetõsége szempontjából kívánjuk megvizsgálni, de nem egy oldalról - amint mondottam -, hanem legalább három szempontot illetõen. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage