Tardos Márton Tartalom Elõzõ Következõ

TARDOS MÁRTON (SZDSZ): Kedves Képviselõtársaim és igen tisztelt Magyar Állampolgárok, akiknek ez egy fontos és meghatározó ügye, amirõl most itt véletlenül - úgy tûnik - szópárbaj alakul ki a Házban! Való igaz az, hogy a magyar társadalom adósságállománya megdöbbentõen súlyos terhet jelent minden magyar állampolgárnak, és minden magyar állampolgárnak jogos igénye, hogy megtudja azt, ez mit is jelent, hogyan keletkezett, és hogy a kialakult helyzetben mit lehet tenni. Az a három alternatíva, amit Torgyán képviselõ úr megfogalmazott elõttünk, az valóban a három alternatívát jelenti. És hogy errõl a kérdésrõl beszéljünk, vitatkozzunk és megállapítsuk, hogy mit lehet tenni, ez nem most merül föl elõször. Ezzel az igen tisztelt Ház már többször foglalkozott, a magyar kormányok már többször foglalkoztak, és valamilyen szinten - lehet, hogy Torgyán képviselõ úrnak joga van azt állítani, hogy nem megfelelõ szinten - a magyar társadalmat is tájékoztatták.

Amire figyelmeztetni szeretnék azonban, az az, hogy a magyar átalakulás 1989-90-ben azzal a sajátossággal rendelkezik, hogy jogfolytonosságot fogalmazott meg. A békés átmenetnek vannak - ha tetszik - ebben a vonatkozásban nemcsak kedvezõ, hanem kedvezõtlen következményei is.

A másik dolog, amire figyelmeztetni szeretnék, az az, hogy ha egy ország jelentõs adósságállománnyal rendelkezik, és ezt maga elõtt görgeti, mert nem tud mást csinálni átmenetileg vagy hosszabb ideig, akkor bizony alkalmazkodnia kell a hitelezõkhöz és az ott kialakult viszonyokhoz, tudnia kell, hogy ott milyenek az erõviszonyok, és nem tehet a saját szakállára könnyelmû lépéseket. És ha ezekrõl elkezd beszélgetni és hangoskodni anélkül, hogy végiggondolta volna, az egyes lépések mit jelentenek, az nagyon nagy veszélyt jelent az ország számára.

Tehát arra kérem Torgyán képviselõ urat, ha van ilyen javaslata, azt tegye meg nyilvánosan. Én azt vállalnám, hogy a gazdasági bizottság ezekkel a kérdésekkel nyílt vagy zárt ülésen, de nem a társadalom kirekesztésével, hanem a társadalom tájékoztatásának a szándékával tárgyaljon. De ezt a kérdést teljes körûen kell áttekinteni és felelõsségteljesen kell áttekinteni, mert a veszély azt is jelentheti, hogy nem finanszíroznak bennünket. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage