Tóth Pál Tartalom Elõzõ Következõ

TÓTH PÁL (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Kedves Képviselõtársaim! Itt már több ízben felvetõdött az a probléma - mint ahogy az szokott lenni pótköltségvetés táján -, hogy mi indokolja a pótköltségvetést. Nem gondolom komolyan, hogy Sándorffy képviselõ úr által elõször említett indok, miszerint azért van pótköltségvetés, hogy a kormánypárt bosszantsa az ellenzéket ezzel, és megakadályozza az ellenzéket a Sándorffy képviselõ úr által elég sajátosan értelmezett feladatainak ellátásában, hanem egészen más oka van ennek.

Én is tudnék citálni, citálok is. Valóban találkoztam olyan szakértõi anyaggal, amely szó szerint azt írja - amit képviselõ úr is említett egy más összefüggésben -, hogy amennyiben csupán abból indulunk ki, hogy milyen gazdasági feltételek változtak meg '94 decembere óta, akkor nem feltétlenül indokolt a módosítás. A dolog eddig stimmel és ezután jön, hogy tulajdonképpen akkor mi az igazi oka ennek a pótköltségvetésnek. És én azokkal értek egyet, akik úgy fogalmaztak, hogy a mai pótköltségvetés igazi oka az elmúlt évtizedek halogató kormányzati magatartásának egyenes következménye, és éppen ezért a pótköltségvetés mögött meghúzódó gazdaságpolitikai cél: a szanálás, a külsõ és belsõ egyensúly gyors javítása már 1994 végén is nyilvánvaló kellett hogy legyen. Ennélfogva tehát ez az igazi ok érvényes és ez a motívum érvényes a mi kormányunkra, erre a koalíciós kormányra is.

S van még valami, a kétségkívül drasztikus intézkedéseket tartalmazó törvényjavaslat - és a mögötte megbújó, meglévõ vagy meghúzódó stabilizációs program - egyszerûen egy szembenézés. Szembenézés azzal a nem négy éves, nem egy hónapos, nem féléves, hanem évtizedes halogató kormányzati politikával, amely eddig jellemezte az egymást követõ magyar kormányokat. Véleményem szerint - s úgy gondolom, ezzel a véleménnyel nem állok egyedül - tulajdonképpen egy új gazdaságpolitika elsõ lépéseinek is tekinthetõ egy nyilvánvaló kényszerhelyzetben. Amennyiben tehát a pótköltségvetésnek van igazi indoka, akkor ebben rejlik és úgy gondolom, ez elég indok arra, hogy ilyen pótköltségvetést...(Az elnök kikapcsolja a képviselõ mikrofonját.)...a Ház elé hozzon. Elnézést kérek. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage