Szigethy István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZIGETHY ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Mind Torgyán József, mind pedig Csépe Béla felvetéseiben nagyon sok megfontolandó van mind a kritika tekintetében, mind pedig abban a tekintetben, hogy mire érdemes reagálni. Ezeknek a felvetéseknek a hitelét azonban természetesen az erõsíti meg, ha az, aki elmondja, ezeket saját magára nézve is kötelezõnek tartja.

Eredetileg természetesen nem ezért kértem szót, nem kívántam reagálni az elõbb elhangzott felszólalásra általánosságában. Azonban ennek a felszólalásnak a bevezetõ részében elhangzott néhány olyan jelzõhasználat - különösebb tényekkel alá nem támasztva -, amelyekre mindenképpen reagálnom kell; nem úgy, hogy vitatkozzam vele, mert ez azt hiszem, nem méltó a magyar parlamenthez.

De: a Szabad Demokraták Szövetsége a mostani koalícióba nem azért ment be, mert megváltoztatta volna a választási programját. A Szabad Demokraták Szövetsége a választási koalíciót azért vállalta, mert a két program egyeztetése kapcsán lehetõséget látott arra, hogy az ország gazdasági helyzete javuljon, legalábbis a romlás megálljon. Ha valaki ezt összekeveri azzal, hogy a megelõzõ negyven évben, és annak különösen az utóbbi idõszakában a Szabad Demokraták Szövetségéhez tartozó személyiségeknek milyen politikai tevékenysége volt, azt hiszem, ez nagyon szerencsétlen megközelítés. Megértem azt, ha bárkinek esetleg kisebbségi érzése támad amiatt, mert a demokratikus ellenzék túlnyomórészt a Szabad Demokraták Szövetségében folytatta politikai tevékenységét, de ez nem jogosít fel senkit arra, hogy megalapozatlan jelzõket használjon. Ezeknek a jelzõknek nincs súlya. A lakosság körében a Szabad Demokraták Szövetségének az ellenszenvindexe mintegy négy éve változatlanul a legkedvezõbb, 1-2 százalék körül mozog. Éppen ezért a lakosságnak mindenképpen magasabb a politikai kultúrája, mint hogy ilyen jelzõkre komolyan reagáljon, azokat befogadja.

Szeretném azonban jelezni, hogy ami most itt elhangzott, az nemcsak a Szabad Demokraták Szövetségének a megsértése, hanem annak a mintegy 1 millió 200 ezer magyar választópolgárnak is, aki 1990 tavaszától kezdõdõen négy választáson keresztül - két országgyûlési és két önkormányzati választáson keresztül - következetesen és tisztán látva ide szavazott. Nem hullámzott ez a választóréteg, nem illúziókra szavazott, hanem vállalta azt, amit mi végzünk, és azt vissza kell utasítanom, hogy ezeket a választópolgárokat bárki is megsértse. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalról.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage