Kiss József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KISS JÓZSEF (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Két korábban elhangzott hozzászóláshoz szeretnék szólni.

Az egyik Gyimóthy Géza képviselõ úrnak a 63. pont alatt szereplõ indítványa, amit õ részletesen indokolt. Ezt az indítványát szeretném megköszönni kormánypárti képviselõként, annak ellenére, hogy minden bizottságban elvérzett ez az indítvány. Teszem ezt azért, mert ez az indítvány is hozzátartott ahhoz a körhöz, amelyik felhívta a figyelmet arra, hogy nagycsaládosok esetében problémás lehet az ingatlan vagy az ingó vagyon, a gépkocsi határozott értékhez kötése. Elnézést kell kérnem a képviselõ úrtól, de önmagában az indítvány volt olyan, amelyik nem tette kezelhetõvé, elfogadhatóvá. Mert milyen módon értelmezhetõ az, hogy "2 millió forintot meghaladó befogadóképessége" a gépjármûnek? Így szerepel a szöveg. Ebben a formában nyilván mindenütt el kellett hogy vérezzen. De azt hiszem, a mi indítványunk, amelyik azt mondja, hogy a jövedelmi és a vagyoni helyzet a három- és többgyermekesek esetében nem érinti a családi pótlékot, erre is megoldást ad, és arra is, amit Surján képviselõ úr mondott, a nyolcgyerekes, gépkocsihoz vagy kisbuszhoz juttatott család és egyebek. Ebben az esetben is nyilvánvalóan megoldást jelent.

A másik: Surján László képviselõ úr a névváltoztatással kapcsolatban a kormányt tenné felelõssé. Itt mentenem kell a kormányt, nem mindig szoktam. Az ötlet teljesen saját kútfõbõl származik, ami jól látszik azon is, hogy a címben a névváltoztatást - tehát hogy a törvény fejezetcíme is változzon - 2:3 arányban támogatta vagy nem támogatta az elõterjesztõ, bizottságtól függõen. Meg kell mondanom, nem érdekelt különösebben ebben a helyzetben a Pénzügyminisztérium bevételeket növelõ szándéka. Jobban érdekelt ebben az esetben az adott törvény bizonyos konzisztenciája és a társadalombiztosítási ellátások és fizetési kötelezettség valamiféle egysége, amibe nem éreztem beépíthetõnek baleseti járulékként ezt a 44 százalékos járulékot. Azt már nem mertem megkockáztatni, hogy ezt átmeneti járuléknak kereszteljem el, mert nem láttam rá esélyt. De én abban bízom, hogy valóban átmeneti járulék lesz ez az úgynevezett kiegészítõ járulék - fõleg abban a körben, a kiegészítõ tevékenységet végzõ vállalkozóknál, akikre rájár a rúd mostanában.

Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage