Demeter Ervin Tartalom Elõzõ Következõ

DEMETER ERVIN (MDF): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Az általános vitában elmondtuk már, hogy meglátásunk szerint ebben a kardinális változásban, amikor az alanyi jogról egy rászorultsági rendszerre próbál áttérni a törvényjavaslat, ennek hiányoznak az alapvetõ jogi és szervezeti feltételei. Kis Gyula képviselõtársam hosszasan mesélt az általános vitában a rászorultsági rendszer kialakításának nehézségeirõl is.

(18.50)

Engedjék meg, hogy ennek megállapításához röviden szemléltessem, hogy a jövedelem-megállapítás eszközét miért nem tartom jónak. A jövedelem megállapítása az éves jövedelem alapján történik, tehát az adóbevallás alapján. Az adóbevallásokat általában a következõ év március 20-áig kell elkészíteni. Ez a március 20-ai adóbevallás fog jogosultságot vagy nem jogosultságot megállapítani a családi pótlék szempontjából.

Abban mindenféleképpen megegyezhetünk - függetlenül attól, hogy most milyen értékû -, hogy a mai idõben az infláció kétszámjegyû, és csupán azért nem mondok számokat, mert egyetértek Varga Mihály képviselõtársammal, hogy ez is tovább gerjesztené. Ebben az esetben ezt a hatást teljesen figyelmen kívül hagyja, tehát ennyivel leértékeli az értékhatárokat, mert igazából 1996 márciusáig az 1994. évi jövedelmek után kerül a rászorultság megállapításra. Nem kívánok azon vitatkozni, hogy bruttó vagy nettó, de azt igenis állítom, hogy 1994 és 1996 márciusa között az inflációban, illetve a forint értékében jelentõs változás történik, és ezzel azt állítom, hogy 1996 márciusában a jogosultság, illetve a rászorultság alapjául nem lehet figyelembe venni az 1994. évi jövedelmeket. Kérem, ezt is vegyék figyelembe a módosító javaslatoknál. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage